Pengevett

 

Minimalisme

Dette er en diskusjon om Minimalisme i Småprat-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Er du minimalist? I tilfelle på hvilken måte? Jeg ser det er mange måter å være minimalist på. Noen bruker ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Småprat

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 19-11-2014, 18:00
Siri's Avatar
økonomisk novise
 
Join Date: Dec 2010
Location: Viken
Posts: 748
Minimalisme

Er du minimalist? I tilfelle på hvilken måte?

Jeg ser det er mange måter å være minimalist på. Noen bruker minst mulig av alt, andre satser på noen få kvalitetsprodukter. Noen sparer på alt, unntatt de store reisene. Andre igjen vil ta med seg den lekreste mat og dyr sjampanje på ferie-rotur langs kysten. Kanskje du har som mål å eie kun sju ting? Eller bor du i ei bittelita koie i skogen?

Min egen minimalisme er eh.. minimal, men jeg syns idéen om minimalisme er god og jeg trur den er veldig sunn. Noen områder har jeg skjært ned på:

Budsjettet for ytre vedlikehold (jålesaker, vettu)er skjært inn til benet. Ikke engang sjampo bruker jeg. Kun vanlig såpe. Jeg var hos frisør i januar. Klipte meg sjøl sist. Det ble ikke helt bra.

Klær finner jeg i skapet. Har ikke engang kjøpt på brukt'n i høst.

Min gamle el-bil oppfatter jeg som minimalistisk. Maks fart er 95, og da helst i utforbakke.

Dyp rydding finner sted av og til. Her har jeg lang vei å gå. Det store kottet har fylt seg opp igjen. Jeg må ta et oppgjør med meg sjøl angående hobbyer og ting jeg tenker at jeg skal reparere.

Mitt tilløp til minimalisme er i det store et resultat av lite penger, men jeg trives med å måtte tenke gjennom hvor pengene går. Pengene er våre stemmesedler i dagliglivet. Det er et poeng å ikke oppmuntre dem som produserer og selger 'dritt'.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 20-11-2014, 08:21
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 806
Jeg er minimalist på den måten at jeg finner det at ting utover det jeg trenger eller virkelig gir meg noe, blir mer som støy for meg. F. eks det å ikke ha (eller trenge) bil er befriende for meg. Å slippe å bruke tiden min på noe som ikke gir meg noe - som å kunne gå til jobben på 3 minutter fremfor å måtte sitte i rushtrafikk i en time hver vei. For meg handler det nok mye om å være fri fra materiejaget og fri til å nyte tiden min som jeg vil, mer enn å kutte på detaljenivå og være gjerrig ned til hver minste detalj. F. eks bruker jeg penger med god samvittighet på f. eks matopplevelser, reiseopplevelser og andre opplevelser i lag med flotte mennesker
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 20-11-2014, 08:26
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 135
Jeg liker idéen veldig godt!
Jeg kan ikke si at jeg lever minimalistisk idag, men det er absolutt noe jeg vil strekke meg mot. Jeg syns vi lever i et alt for materialistisk samfunn, og jeg skulle ønske det var mye mindre fokus på TING. Men så glemmer jeg meg bort når jeg plutselig ser en kopp eller kul kjole eller hva som helst i butikken og får lyst til å kjøpe bare.. fordi. (men jeg gjør som regel ikke det altså)

I sommer gjorde jeg en skikkelig opprydning hjemme, fikk ryddet ut MYE skrot og gamle klær og ting i boden og huset, og det var overraskende befriende. Det er mye igjen som må ryddes bort, men jeg føler at jeg er på vei i riktig retning. Jeg leste et sted her inne tror jeg? at alt man ikke har brukt på et år kan man kvitte seg med (tror jeg har lest at det samme gjaldt 3 måneder, men da hadde jeg ikke hatt sesongklær igjen ). Og det tenker jeg er en fin regel å leve etter. Minst mulig unødvendige ting!
__________________
Mål 2018:
* Spare 60.000 på sparekonto innen 1. juni 2018.
* Spare 6.000 i fond.
* Få jobb i 100% stilling.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 20-11-2014, 08:51
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 320
Liker også tanken, men selv må nok innse at jeg aldri blir en jeg kjøper stortsett kvalitetsting, når jeg kjøper noe prøver jeg å tenke at jeg at jeg skal like/det skal vare i mange mange år. Vi er i en stor rydde prosess hvor vi kvitter oss med masse, men likevel blir vi nok alltid å ha mye. Har alt for mye som er uerstattelig for meg om jeg angrer, arveting etc.

Kjenner dog at jeg kjøper mindre, og håper dette er noe som fortsetter.
__________________


Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 20-11-2014, 10:33
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Har lyst til å bli mer minmalistisk enn jeg er...
Leser simple living blogger og blir utrolig inspirert!Per nå liker jeg bare å ikke ha alt for mye skrot og å ha det ryddig rundt meg, men skulle gjerne kvittet meg med mye mye mer!

Arvede ting er vanskelig ja, har noe i skuffer og skap jeg også. Leste tips på en blogg om å ta bilder av tingene og samle i et album før man rett og slett selger/donerer/gir bort/kaster (i verste fall) det man jo vet at bare ligger der fordi man ikke kan kvitte seg med arvegods, uansett om det blir brukt eller ei. Kanskje ikke så dumt. Da trenger man aldri glemme sin arv, men trenger heller ikke bruke plass og "energi" på å spare på unødvendige saker.

Selv sliter jeg med å kaste potteplanter, de blir alt for lenge i hus, og spesielt om vi har fått de fra noen. Syns det er tøft å kaste noe "levende", enda det er pjuskt, ikke tar seg godt ut lenger, og egentlig er det ikke plass her heller synes jeg.

Har for en gangs skyld planer om en skikkelig julevask i år, så forhåpentligvis kan det ryddes endel samtidig.
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 20-11-2014, 19:08
Profet ad libitum
 
Join Date: May 2013
Location: Innenfor rekkevidde av saltvann
Posts: 615
Ang. den saken om ting som kan fjernes hvis man ikke har brukt de i løpet av de siste tolv månedene:

Denne "regelen" bør man bruke som indikasjon, ikke fast handlingsregel.

Hvorfor ? Jo, fordi med varierende vintre (og, for den del, somre), er det fullt mulig for f.eks en snøfreser å bli lite brukt en vinter eller to, for så å få en vinter hvor den knapt rekker å bli kald...

Men jeg er enig i at minimalisme er et godt utgangspunkt og en god vane, dersom man altså ikke lar det gå til de grader Diogenes gjorde...
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 20-11-2014, 19:37
formuebygging's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 543
Jeg prøver å satse på noen få kvalitetsprodukter hvis vi skal snakke om ting.

Ellers liker jeg tanken om minimalisme svært godt å prøver å dra inspirasjon ut fra det. Selv om jeg kanskje ikke er så veldig minimalistisk selv.
__________________
FORMUEBYGGING - Økonomi og livet
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 20-11-2014, 20:23
spare-seg-til-fant's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Norge
Posts: 153
Minimalisme er et begrep fra kunst, musikk og interiør. Har du laget en ny definisjon eller brukes det også om livsstil?

Jeg liker minimalistisk interiør, men det er ikke nødvendigvis billigere å pusse opp i minimalistisk stil enn i noen andre stiler.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 20-11-2014, 20:46
Profet ad libitum
 
Join Date: May 2013
Location: Innenfor rekkevidde av saltvann
Posts: 615
Teknisk sett begynte det der du påpekte, ja - og siden ordet er skrevet som det er, er det meget enkelt å transplantere til stadig nye felter, heri også medregnet felter som "personlig økonomi" og "livsførsel".

Omtrent som man stadig vekk snakker om (f.eks) flaskehalser i veisystemer, hvor ingen flaske er å se på mils avstand...

(Og joda, en manisk minimalist i interiørsammenheng kan gjerne vise seg å være et pengesluk av en annen verden...)
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 20-11-2014, 21:18
Siri's Avatar
økonomisk novise
 
Join Date: Dec 2010
Location: Viken
Posts: 748
Quote:
Originally Posted by spare-seg-til-fant View Post
Minimalisme er et begrep fra kunst, musikk og interiør. Har du laget en ny definisjon eller brukes det også om livsstil?

Jeg liker minimalistisk interiør, men det er ikke nødvendigvis billigere å pusse opp i minimalistisk stil enn i noen andre stiler.
Joda, minimalisme kan bety flere ting, som så mange andre ord. Minimalistisk livsstil, er kanskje mer dekkende, men jeg tenkte mine eksempler var ganske klargjørende. 'Simple living' er et begrep, 'nøysomhet' et annet. 'Nøysomhet' kan være misvisende og 'simple living' er engelsk. Minimalisme fungerer fint på norsk, og brukes på engelsk. Det finnes mange engelskspråkelige blogger om temaet, og begrepet 'minimalisme' brukes. Ta sjekk på internett!

Svaret er altså at jeg ikke har funnet på det sjøl.)
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 11:46.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren