Pengevett

 

Den beste byen/stedet i Norge å bo i

Dette er en diskusjon om Den beste byen/stedet i Norge å bo i i Småprat-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Ja, hva er den beste byen eller stedet i Norge å bo i? Med tanke på kriterier som: - livskvalitet ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Småprat

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 12-11-2015, 02:18
spare-seg-til-fant's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Norge
Posts: 153
Den beste byen/stedet i Norge å bo i

Ja, hva er den beste byen eller stedet i Norge å bo i? Med tanke på kriterier som:
- livskvalitet
- folk
- kultur
- byrom/arkitektur
- mulighet for naturopplevelser
- vær og klima
- og selvsagt: med tanke på økonomi (jobbmuligheter og levekostnader)

Det blir jo i høy grad subjektivt. Kom med ditt svar; men du må begrunne det.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 12-11-2015, 14:44
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 370
Trondheim er veldig fin. Det er en fin, moderne og voksende by. Det har sin trehusbebyggelse og nydelige sentrum, et pulserende uteliv med mange studenter, og arkitekturen er fin. Kongegård, katedral og festning inne i byen. Pent å gå langs nidelven også. Det har et mildt norsk kystklima, og så lenge man er sør for Saltfjellet, er det egentlig omtrent samme temperaturer over hele Norge. Fine båtmuligheter, og nært til Sverige om man vil harryhandle. Trøndere er fine folk, et sted mellom hyggelige sørlendinger og sure vestlendinger spør du meg. Fine muligheter for hytte på landet eller fjellet.

Trondheim er ganske dyr, som alle byer i Norge, men ingenting i nærheten av Oslo eller Stavanger. Det er også lokaltog som kan benyttes om man vil bo usentralt. Greit med jobbmuligheter.

Må også trekke frem som et personlig pluss for meg at Trondheim har en relativt høyt utdannet befolkning (fra hele Norge), og har få utlendinger sammenlignet med Oslo. Har du barn blir de nok å snakke palatalt og med trønderapokope (eller uten?), men det blir lite kebabnorsk, keeging og wolla, samt at barneran og skolevold er uproblematisk sammenlignet med hovedstaden øst for slottet, (og kanskje vestover også), hvor lærerne prøver å slå alarm om hva som foregår, uten at noen ser ut til å bry seg nevneverdig.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 13-11-2015, 00:50
skallmann's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 53
Dette er alltid en diskusjon om smak og bak og prioriteter. For min del er jeg enig med lilleerik om at Trondheim er flott! Man kan finne seg greit priset bolig (i den grad boliger er greit priset i dag) litt utenfor sentrum, men fortsatt ikke være avhengig av bil til daglig. Godt miljø, mye pga. universitetet og studentene (noen av oss blir jo igjen). Men det regner ganske ofte. Det er også sol ganske ofte. Det er faktisk all slags vær ganske ofte. Sol, skyfri himmel, regn og snø er ikke uvanlig på én og samme dag.

Hvis sol og godvær er høyt prioritert vil jeg slå et slag for Kristiansand. Boligprisene der er markant lavere enn de fleste andre steder på samme størrelse. Sommeren er flott og vinteren er ikke så lang. Mange muligheter for tur både i heia og i båt/kajakk på havet. Kort vei til Danmark. Etter hva jeg har hørt trenger du heller ikke å være gladkristen eller religiøs for å bo der.

Samtidig kan det jo hende at andre har lyst å bo i en størst mulig by med mest mulig asfalt, parkeringshus, boligblokker, bilkø osv., så man kan jo ikke svare for alle. Kan også nevne at jeg er oppvokst verken i Trøndelag eller på Sørlandet, men bor i Trondheim nå.

Update: Trondheim har også masse turmuligheter i umiddelbar nærhet på alle sider av byen (Estenstadmarka, Bymarka), og et par timers kjøring til Trollheimen, under tre timer til Dovre, fire(?) til Jotunheimen, i underkant av to timer til svære anlegg for nedoverski i Åre eller Oppdal. Viktig for meg iallfall!

Last edited by skallmann; 13-11-2015 at 00:58.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 13-11-2015, 18:24
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 888
TL;DR: Folk flest trives der de bor. Jobb og familie har mest å si for hva som er riktig for deg.

Det kommer mye an på hvilket yrke man har, vil jeg tro. Visse yrker har nesten bare jobbmuligheter i noen store byer, andre yrker kan man utøve de fleste plasser i landet. Tror det er rimeligere på landet generelt sett, men det forutsetter at man får seg jobb.

Om boligprisene utvikler seg noen lunde som nå, så vil man henge etter i mindre sentrale strøk, da boligprisene stiger raskere andre steder, og det blir dyrere og dyrere å flytte mer sentralt.

En annen faktor som er viktig både økonomisk og for folk flest er hvor familien er bosatt. Man sparer reiseutgifter og kan få hjelp med barnepass og ulik annen hjelp.

Klimamessig handler det vel mest om man vil ha en mild og regnfull vinter eller kald og snørik vinter. Antall timer dagslys om vinteren har ikke så mye å si når man likevel er på jobb disse timene. Det er en viss forskjell mellom Kristiansand og Kirkenes, ser det, men ellers har det ikke så mye å si, tenker jeg.

Nærhet til fin natur og turløyper kan jeg ikke se at er et argument for ett sted i landet i forhold til et annet. Hvor mange plasser i landet er det som ikke har natur og friluftsområder bare noen få kilometer unna?

Trafikkmessig tror jeg det er få steder utenom Oslo hvor det reelt sett går an å klare seg med bil. I Trondheim går ikke bussene ofte nok, etter min erfaring. Samtidig så tar det oftere kortere tid med bil enn kollektivt, og de fleste steder er det lettere å kjøre bil enn Oslo...

Gitt alt dette, så passer Oslo godt for meg, tross kebabnorsk og "skumle" Jernbanetorget.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 13-11-2015, 19:34
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Personlig liker jeg Oslo godt; siden det er flere mennesker fra internasjonal bakgrunn her i byen, blir det litt mindre sidrompa og navlebeskuende enn resten av landet.

Men man kan vel sikkert trives de fleste steder.
__________________


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 13-11-2015, 23:12
spare-seg-til-fant's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Norge
Posts: 153
Bra svar dette! Hittil er Trondheim, Kristiansand og Oslo nevnt.

Det er klart at i praksis har jobb og kjæreste/familie mest å si for hvor man bor. I tillegg blir man vant til det stedet man faktisk bor på. Men nå ser vi bort fra akkurat det. Det er ikke lett å kåre en vinner, siden ulike steder har ulike styrker og fordeler, men det er artig å høre begrunnelser. Jeg har bodd i flere byer i Norge og er usikker på hvilken som er "best" hvis jeg kunne velge helt fritt hvor jeg skulle bo.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 14-11-2015, 00:21
Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 37
Hyggelig at det er flere fornøyde Trondheimere her. Jeg har bodd i byen (i utkanten) nesten hele livet og det funker utmerket for meg. Byen er passe stor og vi har helt overkommelige boutgifter og det meste vi trenger er i grei gang/ sykkelavstand.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 14-11-2015, 23:45
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 888
Tromsø: ideelt om man liker toppturer på ski og på beina, og samtidig ønsker litt uteliv, internasjonale impulser og har en utdannelse som krever at du bor i en universitetsby.
Ulemper: må tåle å dra til syden for å være sikret sommervarme og bør tåle 100% variasjon i daglengde.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 15-11-2015, 14:43
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.977
Kristiansand har jeg et godt inntrykk av; det er en by som har lyktes med boligpolitikken, og de har hatt greie priser hele veien, og heller ikke krakk som f.eks. Tromsø, men ulempen er jo bibelbeltet.

Trondheim, kan jeg varmt anbefale, jeg likte byen veldig godt, den er en koselig liten by. Er enig i mye av det som er sagt, bortsett fra at bussene gikk for sjelden, de gikk ganske ofte på dagen, men på kvelden blir det jo noe annet...

Oslo er for stor til å være en koselig liten by, og for liten til å være en storby. Det er vanskelig å få jobb, de fleste jeg kjente brukte et halvår på å finne seg noe. Oslo kommune har 32% innvandrere ifølge SSB. Det reelle tallet er nok nærmere 40%, og er relevant å ta med i regnestykket når man vurderer hovedstaden. Noen liker det, og blomstrer veldig i Oslo. Jeg mistrivdes, selv om jeg bodde på Frogner. For øvrig fant jeg de fleste etniske miljøene lukkede, full av sidrumpede holdninger og meninger, et forsmedelig menneskesyn og generelt manglet referanserammer til storsamfunnet, annet enn hva de hadde lært å si på norskkurs. Drammen og Moss er mye av det samme i min erfaring.

Ser man til sammenligning på expat-grupper i f.eks. Trondheim, Stavanger og Tromsø, er disse i større grad preget av internasjonale spesialister innen olje eller akademia, og du får et mye sprekere internasjonalt miljø, om det er noe man liker.

Tromsø ble nevnt; og er en fin liten by, med et stort internasjonalt miljø. Det er lett å få jobb der hører jeg; men boligprisene er på høyde med Stavanger pre-2015 og Oslo. Tror det har mye å si hvor du jobber eller studerere, for det er virkelig forskjell på "fastboende" og f.eks. miljøet i Breivika, som er nesten hjørnesteinsbedriften i byen. Spør du f.eks. et av disse nye tromsøansiktene som hele tiden fronter byen, vil du oppdage at de kjenner nesten ingen som er født i byen, ingen frisører, butikkarbeidere eller folk som jobber i kommunen. Andelen tilflyttere har forskanset seg i sine egne klikker. Det var min erfaring da jeg bodde der i alle fall. Det koster å bo, er vanskelig å få leid og lønningene er i snitt lavere enn f.eks. på østlandet.

Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 15-11-2015, 15:53
Thekint's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Bergen
Posts: 89
Siden det ikke er noen som slår et slag for Bergen får jeg gjøre det.
Ja, det regner, men det fører også til en utrolig atmosfære i byen på godværsdager.
Tror også Trondheim har like mange regnværsdager regisrert pr år, men at Bergen vinner på mengde.

Vær satt til side ble Bergen kåret til verdens potensielt nest rikeste by: http:// http://e24.no/privat/bergen-...erden/23475599

Naturmulighetene er utrolige med 5 minutter fra fjære til fjellterreng.

Så er det enkelte som ikke klarer bergensere og deres lynne. Jeg ser at vi kan bli mye enkelte ganger, men vi har også vår sjarm.
__________________


Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beste pensjonssparing ? Somlekopp Generell pengeprat 2 24-06-2014 08:39
Beste bsu? Nordnes Bygg formue! 1 27-05-2014 23:01
Dilemma: sosialisering ute på byen spare-seg-til-fant Forbruk 13 26-02-2014 15:51
Ta opp lån på bil i stedet for å spare Tulla Generell pengeprat 9 06-03-2013 23:26
Det beste sparerådet PerOle Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 25 24-11-2011 00:16


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 11:49.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren