Pengevett

 

Min (korte) histore

Dette er en diskusjon om Min (korte) histore i SOS-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Innleningsvis vil jeg bare si at jeg er takknemmelig for å ha oppdaget dette forumet. Det virker som om det ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > SOS

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 24-11-2011, 15:21
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Min (korte) histore

Innleningsvis vil jeg bare si at jeg er takknemmelig for å ha oppdaget dette forumet. Det virker som om det er en del ressursterke og hyggelige mennesker her, og kanskje noen som jeg føler jeg kan dele min histore med.

Akkurat nå føler jeg at jeg har endt livet mitt med en kjempestor økomisk byrde. Jeg føler at jeg har valgt feil utdanning, og at jeg har gjort dumme valg for å havne der jeg er nå.

Jeg husker tilbake til dagen da vi skulle velge hvilken linje vi skulle gå på VGS. Jeg husker at jeg hadde satt opp byggfag på førstevalget, og allmenne på andrevalget. Læreren som sto bak meg og så til at jeg ikke gjorde noe feil sa:"Men du, er du helt sikker på dette? Du burde velge allmenne i stedet! Du kommer jo inn!". I retrospekt ser jeg nå at fra den dagen ble jeg satt på feil spor. Jeg har ikke levd livet mitt hittil for meg selv, men for andre! Jeg har følt et forventningspress på meg hele livet.

Jeg kommer fra en innvandrerfamilie med små kår. Og dette bare forsterker skyldsfølelsen min. Jeg orker ikke å gå i dybden på hele historien, men poenget er at jeg har brukt 4 år på en bachelor i finans fra BI, da jeg har vært hjemmeboende. Dette har ført til at studielånet mitt har vokst til en formidabel sum av 694000 kr som skal være tilbakebetalt innen 2031! Studietiden min på BI var trasig. Jeg følte at jeg overhode ikke passet inn der og på tross av det HARDE arbeidet jeg la inn fikk jeg bare C i karaktersnitt. Dette har vært utrolig demotiverende for meg!

Min mor ønsker å flytte tilbake til hjemmelandet, ikke på grunn av meg, men på grunn av helsa og familie. Hun har planer om å flytte om 3 år.

Jeg vil ha en ny start, og jeg har muligheten til å havne på riktig spor igjen. Jeg har muligheten til å bo hjemme i løpet av disse tre årene. Men jeg vet bare ikke hvordan jeg skal starte og hvordan jeg skal sortere ting.

De eneste jeg har snakke med dette om er min forståelsesfulle kjæreste og mor. Jeg er fortvilet, men motivert til å ordne opp i problemne min. Jeg trengte bare å få dette ut!

hbskogen 23år
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 24-11-2011, 15:57
moneyquestion's Avatar
White and fluffy
 
Join Date: Jul 2010
Location: Norway
Posts: 394
Jeg ser ikke helt hva problemmet er. Du har fått en god utdannelse. Ja, du har et stort studielån, men det har vel mange.
Har du fått deg jobb etter endt utdanning? Du mener at du ikke trives med studievalget ditt, men har du vært ute i arbeid? Finans dekker et bredt spekter av yrker.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 24-11-2011, 16:09
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 407
Du har jo kjempeutdanning, skulle bare ønske jeg hadde en slik utdanning. Få deg jobb. Hvis/når mordi flytter så kom opp til nordnorge, her betaler staten studielånet ditt.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 25-11-2011, 00:13
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Quote:
Originally Posted by heavybtakinova View Post
Du har jo kjempeutdanning, skulle bare ønske jeg hadde en slik utdanning. Få deg jobb. Hvis/når mordi flytter så kom opp til nordnorge, her betaler staten studielånet ditt.
Bare fra lånekassen. Han har åpenbart gjeld fra privatbank siden han har betalt skolepenger og skylder nærmere 700k.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 25-11-2011, 00:17
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
På fire prosent rente har du rundt 5000 i måneden i studielån å betale? Få deg en jobb, hvilken som helst innen utdanningen din, så du tjener rundt 20 000 eller mer i måneden. Skaff deg helgejobb på narvesen/lager/sykehjem om du ikke greier å få fast jobb med så høy inntekt. Med rundt 20k+ vil du over 3 år klare å betale ned store deler av studielånet ditt, samt legge deg opp litt penger til å kjøpe egen bolig når de 3 årene er over. Med litt disiplin er det lite du ikke kan klare på en såpass beskjeden/lettskaffelig inntekt når boinntektene dine er så lave.

Begynn så å tenk på en annen utdanning når studielånet er nedbetalt, da kan du bli snekker, jernbinder eller et eller annet godt betalt praktisk yrke. Din mor vil jo være i hjemlandet og ikke legge press på deg for at du skal jobbe som BI-banditt. Lønna og din egen lykke vil være fin avkastning på denne "kostbare" investeringen som en utdanning nr 2 egentlig er.

Forventer din mor at du skal sende penger til henne etter at hun har flyttet til hjemlandet?

Last edited by Realverdien; 25-11-2011 at 02:32.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 26-11-2011, 20:09
Mises's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Der ingen kunne tru
Posts: 2.881
Bachelor i finans fra BI er en god bagasje uansett hva du måtte finne på senere i livet. For å betjene studielånet trenger du ikke noen fancy jobb.

Jeg vil ikke si at du har gjort noen feil sålangt. Å angre på yrkesvalget er nok ganske vanlig, det er så mye man gjerne skulle gjort og prøvd, men livet er for kort.

Få deg en eller annen jobb, og merk at studielånet er håndterbart, da får du ro til å finne ut hva du vil videre... noe du kan trives med langsiktig.
__________________
Gjeld er roten til økonomisk ruin.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 28-11-2011, 15:30
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Husk også på at du som innvandrer kanskje er mer uvant med gjeld. Men ca 700k i studielån i bytte mot en bachelor fra BI er slett ikke så ille. Bare få deg en jobb du kan leve med i de neste årene så ordner dette seg. Vær villig til å flytte hvor som helst i landet, så får du snart nok en stilling.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 29-11-2011, 20:06
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Realverdien View Post
Bare fra lånekassen. Han har åpenbart gjeld fra privatbank siden han har betalt skolepenger og skylder nærmere 700k.
Jo dette er penger kun fra lånekassen(500k i lån + renter). Jeg har innsett at jeg ikke har klart å være fornuftig med pengene, og dette er en lærepenge som jeg kommer til å ta med meg resten av livet. Min mor forventer ikke at jeg skal sende penger til hjemmelandet, foresten.

Jeg har satt opp et budsjett og spareplan for de neste 3 år (5000kr til sparing og 5000kr til lån i mnd.). Innen den tid vil jeg ha klart spare nok penger til å kjøpe bolig, samtidig som jeg har nedbetalt en god del av studielånet. Over nyåret skal jeg begynne å se etter en ekstrajobb.

Da jeg skrev posten, var jeg utrolig fortvilet. Jeg har begynt å se positivt på ting nå. Jeg skjønner at jeg kan ikke la dette trekke meg ned i gjørma!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 06-12-2011, 17:48
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Ja, du har vel latt rentene løpe litt uten å betale da, om du skylder så mye. Men slapp av. Med de rentene du får der er det rimelig uproblematisk. Bind for 5 år så er du garantert å vite hva du skal betale (2,9%), og trenger ikke engste deg for eurokollaps og renter på 5-6% om et par års tid.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:52.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren