Pengevett

 

Drømmen om boligbygging

Dette er en diskusjon om Drømmen om boligbygging i Utfordringer og målsetninger-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Jeg tenkte å opprette en liten målsetningstråd. Både for min egen del fordi det kan være greit å få tanker ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Utfordringer og målsetninger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 23-05-2014, 13:10
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Oslo
Posts: 26
Drømmen om boligbygging

Jeg tenkte å opprette en liten målsetningstråd. Både for min egen del fordi det kan være greit å få tanker og tall ned på «papir», men også fordi det gir mye motivasjon å dele kunnskap og få tips fra dere kloke mennesker her på forumet

Som jeg skrev om i presentasjonen min sparer jeg til å ha 50% buffer til husbygging om 2-3. år. Jeg sparer sammen med min samboer og «min halvdel» av de 50% utgjør 1 250 000. Status per i dag er 750 000. Det er et hårete mål for meg å spare 500 000 på tre år, men med motivasjon og hard jobbing tror jeg det kan gå.

Jeg fikk noen spørsmål i presentasjonen min om jeg har noen konkrete tips å komme med for å klare å spare så mye i ung alder og for å være ærlig vet jeg ikke helt om jeg har det, men jeg kan jo i alle fall skrive litt om hva som har fungert for meg.

Har som nevnt i presentasjonen min jobbet ved siden av skolen siden jeg var 16 og selv om dette ikke utgjorde mye var det fint å ha egne penger som kom inn hver mnd og velge hvordan disse pengene skulle brukes (les: spares ). Tror dette tidlig gav meg en god innføring i verdien av penger. Hadde i en del år sett foreldre som levde fra lønning til lønning og dette var nok den største motivasjonen for meg til å spare i begynnelsen.

Som jeg også nevnte i presentasjonen min jobbet jeg 2,5 år fulltid etter videregående da jeg fortsatt bodde hjemme, prøvde å holde utgiftene til et absolutt minimum og spare mest mulig. Foreldrene mine var veldig snille og krevde ikke noe betaling av meg for at jeg fikk lov til å bo hjemme selv om de visste at jeg tjente greit. De visste selvfølgelig også at jeg var flink til å spare og ville hjelpe meg til å spare mest mulig.

For å holde utgiftene nede hver mnd gjør jeg som mange andre her på forumet; altså har satt opp budsjett, handler en gang i uken, kjøper ikke andre ting enn det som er høyst nødvendig. Det skader heller ikke at jeg ikke drikker alkohol Røyker selvfølgelig heller ikke.

Jeg tror likevel at det viktigste for å klare å spare så mye er egen motivasjon. Min motivasjon har hele tiden vært husbygging og minst mulig boliglån. Tanken er at jo mer jeg sparer nå, jo mindre boliglån trenger jeg å ta opp, jo bedre råd får jeg i fremtiden.

Tror ikke at det er noen hemmelig oppskrift til å ha spart så mye som jeg har gjort og det er vel kanskje heller ikke noen fasit. Det fungerer for noen fungerer sikkert ikke for alle. Jeg tenker blant annet at jeg ikke vil investere pengene mine i noe jeg ikke forstår 100%, så derfor har jeg ikke investert i fond eller aksjer. Sparingen foregår i BSU, BSU 2.0 og høyrentekonto.

Tenker å oppdatere denne tråden jevnlig med hvordan sparingen går
__________________


Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 23-05-2014, 13:13
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.706
Hei, du er en flink sparer, men litt avhengig av hvor du bor i landet, så ville jeg vurdert å gått i banken med det du har spart opp allerede og få deg lånetilsagn slik at du/dere kan begynne å lete etter drømmetomta. Om du har tomta på plass nå kan du begynne søknadsprosesser(som tar lang tid) og fortsette å spare. Tomta(den nedbetalte delen) vil også telle som EK når du skal bygge.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 23-05-2014, 13:21
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Oslo
Posts: 26
Takk for tips SirWinston. Vi har ikke tomt enda, men er på stadig utkikk. Planen vår er å kjøpe tomt for deler av egenkapitalen vi til sammen har spart til nå. Når jeg er ferdig å studere vil vi selvfølgelig snakke med banken, sende byggesøknad og begynne å bygge for resten av egenkapitalen før vi begynner å bruke av lånet.
__________________


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 23-05-2014, 14:26
Storsparer
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 144
Veldig kult! Siden du ikke nevner boligsparekonto, har du kanskje ikke boligsparekonto fra Nordea? Denne kan du opprette uten å sette inn BSU. Forskjellen fra en høyrentekonto er at pengene må brukes på bolig (som BSU) og at det er høyere rente.

Last edited by typisk; 23-05-2014 at 14:28.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 23-05-2014, 15:01
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Oslo
Posts: 26
Ja denne har jeg lest om her på forumet og har vurdert å bytte. Det som ikke står på BSU eller BSU 2.0 har jeg i dag hos sparesmart.no (3,25% rente), men ser at det er 4,65% rente hos boligsparekontoen til Nordea så det kan nok hende jeg bytter
__________________


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 25-05-2014, 15:41
Money chaser
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 29
Anbefaler på det sterkeste Nordea boligsparing

Har pengene mine fordelt ganske likt som deg men har satset på Nordea sin løsning da dette vil gi litt mer avkastning + indeksfond (langsiktig sparing) . Ved en sparekonto på 3,25 % rente vil mye bli spist opp av skatt og inflasjon dessverre.

Hvis du føler at pengene er trygge hos Nordea så bytt så fort du kan. Men skjønner godt hvis du vil ha litt penger i bakhånd
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 28-05-2014, 13:04
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Oslo
Posts: 26
Da er det på tide å gjøre opp regnskap for mai. Det er fortsatt noen dager igjen til juni begynner, men jeg har ikke planer om å bruke noe mer penger disse dagene og har allerede satt inn det som var til overs på sparekonto

Inntekter: 8170 (7080 i studielån + 1090 i renter fra avsluttet konto i DNB)
Utgifter: 5068 (se vedlagt bilde)
Sparing: 3100

Jeg har vært hjemme på besøk i halve mai og derfor er utgiftene til mat kunstig lave. Synes likevel 196 kr på mat på to uker er ganske bra. Jeg hadde det meste jeg trengte fra før så det eneste jeg trengte å kjøpe var litt ferske ting som salat og frukt.

Juni blir en litt trang måned siden det ikke blir utbetalt noe studielån og jeg ikke får jobbet så mye (siste eksamen er 20 juni), men jeg får tilbake ca 2600 på skatten og får ett par tusenlapper i feriepenger så jeg håper å kunne spare litt likevel.
Attached Images
File Type: jpg Utgifter_Mai2014.jpg‎ (48,0 KB, 19 views)
__________________


Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 28-05-2014, 13:36
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 779
Imponerende regnskap, særlig på mat.

Men regner med at du har en del faste utgifter som ikke er med her? F.eks. forsikring? Hva med reiser?
__________________
Reiseskildringer med elektrisk campervan: http://travelelectric.blogspot.no/

Ikke oppdatert på ei stund, men ikke helt utdatert:
http://gajasworld.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 28-05-2014, 14:08
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Oslo
Posts: 26
Quote:
Originally Posted by gaja View Post
Imponerende regnskap, særlig på mat.

Men regner med at du har en del faste utgifter som ikke er med her? F.eks. forsikring? Hva med reiser?
Forsikring av leiligheten er med i de 4500 jeg betaler for bolig hver mnd. Ellers har jeg bare innboforsikring der regningen kommer i januar og august (300 til sammen) betaler den bare fortløpende så jeg gidder ikke å sette av et lite beløp til dette hver mnd.. Når det gjelder transport er jeg heldig fordi min bedre halvdel har en bil som jeg kan bruke når jeg vil som han nekter meg å betale noe for siden han jobber og jeg studerer, så ingen utgifter der gitt
__________________


Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 31-08-2014, 13:19
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Oslo
Posts: 26
Det har vært litt stille fra meg her i sommer. Alt man som student ikke får tid til i løpet av semesteret tenker man liksom at man skal få tid til i sommerferien så da sier det seg selv at ferien blir ganske travel Jeg har allikevel stor glede av å lese hva andre poster her på forumet og føler at jeg lærer mye. Det er også gøy å ha funnet ut at det er så mange andre med samme interesse for personlig økonomi og at man ikke er helt alene om å være litt små-gjerrig i hverdagen

Sist jeg oppdaterte var i mai.
I juni skjedde det absolutt ikke noe interessant på økonomifronten da jeg ikke fikk utbetalt studielån og heller ikke fikk jobbet noe. Det eneste positive med juni var at jeg ikke gikk i minus. Husker ikke helt hvor mye som ble overført til boligsparing, men det var ikke snakk om mange hundrelappene. Uansett bedre enn ingen ting og alle monner drar jo, som man sier

I juli og august ble det heldigvis litt annerledes og jeg fikk spart 47000 disse to månedene. Oversikten viser at jeg nå har spart totalt 793 000 til boligbygging Jippi! Gleder meg stort til neste delmål er nådd på 800 000. Bare 7000 igjen. Håper det går ganske fort selv om jeg nå er tilbake på studiebenken og ikke får lagt av så mye hver måned.

Tickeren må oppdateres også ser jeg "Bare" 457 000 igjen til målet om 1,25 mill er nådd.

Ønsker alle en super dag!
__________________


Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Drømmen om min første million. JH90 Utfordringer og målsetninger 51 18-12-2014 11:19
Drømmen om å bli rik? Lusa Generell pengeprat 10 16-12-2011 15:09


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 02:14.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren