Pengevett

 

Et mål om å bli gjeldfri

Dette er en diskusjon om Et mål om å bli gjeldfri i Utfordringer og målsetninger-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Hei Etter å ha surfet rundt i sene nattetimer fordi jeg nok en gang ikke får sove på grunn av ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Utfordringer og målsetninger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 23-10-2015, 04:25
Junior Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 12
Et mål om å bli gjeldfri

Hei

Etter å ha surfet rundt i sene nattetimer fordi jeg nok en gang ikke får sove på grunn av gjelden min kom jeg over dette forumet. Jeg har vært på noen andre forumer og prøvd å få gode innspill, motivasjon og inspirasjon, men har kun fått negative tilbakemeldinger om hvor "dum" jeg er som har pådratt meg gjeld. Og det er jeg, men det var ikke det jeg var ute etter å høre.

Har lest litt i dette forumet og her virker det som folk virkelig har peiling og er støttende og motiverende med hverandre så da tester jeg ut dette

I fare for å utlevere meg for mye kan jeg starte med å si at har vokst opp i en velstående familie der penger aldri har vært et problem. I de senere årene har en del ting skjedd, noe som har medført at pengene forsvant. Fordi jeg var vant til en viss livsstil begynte jeg å ta opp kredittkort og forbrukslån. Jeg har flere ganger forsøkt å refinansiere, lage budsjett og kvitte meg med gjelden og det har gått for en stund, men så er det tilbake til gamle trakter.

Forbruksgjelden min er på 333 099,- hvorav et lån er på 70.000,- og det andre er på 263 099,-.

Jeg er et arbeidsjern uten like og elsker heldigvis å jobbe, men da jeg tok en titt i nettbanken min isted ble jeg målløs og sjokkert over hvor mye penger som har kommet inn. Dette samsvarer ikke med hvor mye gjeld jeg har og det er helt sjokkerende å se hvor mye penger jeg har brukt på dritt. Jeg blir kvalm og uvel av meg selv. Jeg MÅ få en stopper for dette nå, jeg klarer ikke å ha det slik lenger. Gjelden spiser meg opp innvendig og de som har hatt gjeld før vet hvordan følelsen er..

Inntekten min varierer fra måned til måned og kommer an på hvor mange vakter jeg får. Men jeg ligger stort sett mellom 20 - 27 000 utbetalt. I tillegg har jeg boliglån, studielån, mobil, trening (jeg må trene for å klare å jobbe mye og få energi), månedskort, strøm, nett, forsikring osv. Jeg har heller ikke muligheten til å bake inn forbrukslånene i boliglånet.
Per nå skatter jeg 32% og jeg har tidligere skattet veldig lavt for å ha mer å rutte med i måneden til å betale gjeld med, men da har jeg fått massiv skattesmell og ikke spart opp penger til å betale og har måttet ta opp nytt lån. Derfor skatter jeg heller mer og får tilbake penger i sommer som jeg kan bruke på å betale ned gjeld.

Jeg sparer ingenting og har ingenting på sparekonto. Det eneste jeg har spart er i BSU. Jeg har fylt BSUen for i år.

Det som er fordelen min er at jeg har ekstremt høy arbeidsmoral og kan jobbe døgnet rundt i en lang periode og på den måten klare å betale ned mye. Jeg skal på et jobbintervju neste uke som jeg virkelig håper jeg får. I denne jobben kan man egentlig jobbe så mye man ønsker og det hadde passet meg i denne situasjonen.

Jeg er fremdeles ganske ung, 24 år og har håp om at dette ordner seg, men jeg trenger støtte for å kunne klare det. Jeg har ingen å snakke om dette med og håper jeg kan hente motivasjon og inspirasjon på dette forumet.

Tiltak som jeg skal gjøre fremover:
- 100 % shoppestopp
- kutte alle abonnenter
- jobbe så mye som mulig
- si mer nei til å være med på ting
- legge igjen kortet hjemme (dårlig impulskontroll)
- lage matpakke og ha med en flaske vann på jobb, skole osv

Dette ble dessverre et rotete innlegg, skylder på at det er midt på natten og at jeg har hatt mye på hjertet. Men da er jeg i alle fall i gang..
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 23-10-2015, 09:30
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 320
Hei og velkommen hit Tror du klarer dette fint Du er ung, har ikke egen familie regner jeg med siden du ikke nevner det, om du ikke har noen forpliktelser er det mye lettere å kjøre hardt på. Har du konkrete tall på utgiftene får du mer konkrete råd her inne Ellers er det nok bare å sette i gang med snøballmetoden og la snøballen begynne å rulle. Har du plass i leiligheten din til å leie ut ett rom kan dette være en fin måte å tjene ekstra penger på. Lykke til
__________________


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 23-10-2015, 09:45
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 806
Velkommen til forumet Med den stå-på-viljen din og din unge alder så har jeg all tro på at du fikser dette! Dette krever sitt, men det ser ut til at du er beredt på nettopp det. Kjør på!
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 23-10-2015, 11:42
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 126
Dette greier du fint.
Jeg har også høy forbruksgjeld, og etter å ha kjempet et par år så er jeg nå ajour og på rett vei. Forhåpentligvis er jeg gjeldsfri om noen år!

Det viktigste for å greie dette er å få oversikt. Noter deg hva du bruker penger på hver mnd. Lag et budsjett.

Jeg har hatt mye hjelp av You Need A Budget. Den sørger for at du får laget budsjett, og også noterer ned alt forbruk. Man ser fort hvor pengene går.
Vil også anbefale deg å spare opp en buffer på 10 000 kr, sånn at hvis noe uventet skjer og det er helt krise slipper å ta opp mer forbrukslån!

Ønsker deg masse lykke til!
__________________
Min lille økonomiblogg: http://kirkerottas.blogspot.no/



Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 23-10-2015, 14:20
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 229
Hei, og velkommen!
Dette skal du klare! Jeg anbefaler å begynne å høre på podcastene/nettradioshowet til Dave Ramsey; han har en fin trinnvis metode for å komme seg ut av gjelden. (The babysteps)The Dave Ramsey Show - daveramsey.com - daveramsey.com
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 23-10-2015, 15:08
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 213
Hei, velkommen og lykke til!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 23-10-2015, 18:54
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Hei og velkommen!
Du har kommet til rett sted
Mange her som vet hvordan du har det og som har kommet seg ut av det, og mange som er gode både på selvdisiplin (hvilket trengs) og selvmotivasjon. Les endel her inne, det er mye å lære.

Du er jo på god vei og har en bra plan, knall at du er ung og kan jobbe masse, da kan du bli ganske kjapt kvitt gjelden.

Eneste tipset jeg har er å trene gratis ute og hjemme, og droppe treningssenter frem til gjelden er borte. Det er utrolig god øvelse for selvdisiplinen også! Helt enig i at trening er utrolig viktig for å ha overskudd, men du kan få den effekten uten å betale treningssenter. Handler kun om vilje.

Lykke til, håper du oppdaterer på fremgangen!
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen




Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 25-10-2015, 02:45
Junior Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 12
Tusen, tusen takk til alle som har svart. Det setter jeg utrolig stor pris på! Føler meg veldig takknemlig! Det er veldig godt å ha noen å "snakke" med ettersom jeg ikke har noen jeg kan betro meg til.

Det er riktig at jeg ikke har familie (barn), men jeg har en samboer som jeg bor med og vi deler 50/50 på alle utgifter.
Jeg har tittet i nettbanken min og satt opp faste trekk hver måned til riktige kontoer. Jeg opprettet også autotrekk på begge lånene mine slik at det går automatisk så jeg slipper å tenke på det og få eventuelle gebyrer og renter. Det er minstesum som går direkte over til disse kontoene, så tenker jeg heller å overføre alt jeg kan utenom ettersom jeg ikke alltid vet hva jeg tjener fra måned til måned.

Jeg skal prøve å sette opp et budsjett.

Trening: 450,-
Månedskort: 680,-
Bil: 600,- (låner bil når jeg jobber tidig og langt unna der det ikke går tog/buss så tidlig)
Spotify: 99,-
Boliglån, fellesutgifter, forsikring, strøm og nett: 10.200,-
Mat: 2000,-
Forbrukslån 1: 5000,-
Forbrukslån 2: 2200,-
Mobil: 650,- (skal se etter billigere abb, tar i mot tips )
Sosialt/annet: 2000,- (bursdager, kafebesøk, klær)
Studielån: 1400,-

Tilsammen: 25 279,-
I snitt har jeg hatt rundt 28000,- i måneden det siste året, men det holder ikke ser jeg. Derfor må jeg få meg en til jobb og krysser alt jeg har for at jeg får jobben jeg skal i intervju på neste uke.

Trening, spotify, bil, mobil og alt av lån går på autotrekk hver måned. Månedskort kjøper jeg, men sliter litt med annet/sosialt konto. Har lest litt om folk som tar ut disse pengene kontant hver måned og at det gjør det vanskeligere å bruke dem. Kanskje det kan være noe for meg?
Ellers har jeg ekstremt dårlig impulskontroll og sliter med å holde meg unna f eks en fin genser/topp hvis jeg går forbi en butikk, mat / drikke ute (!) og ellers smånips jeg egentlig ikke trenger. Vurderer å legge igjen kortet i skuffen hjemme så jeg ikke har det tilgjengelig.

Taktikken min blir å løse ut det minste lånet først og betale minimum på det største lånet. Jeg kjenner meg selv og vet at denne måten kommer til å holde motivasjonen min oppe.
Jeg blir også student fra januar (skal ta tilleggskurs på nett, kommer ikke til å jobbe mindre). Men vurderer derfor å søke studielån og bruke overskuddet til å betale ned gjelden? Hva tenker dere om det?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 25-10-2015, 22:35
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 888
Velkommen!

Noen punkter:
Bolig: har dere felles boliglån? Hvis det bare er samboers sitt, så skal ikke du være med å betale avdrag (sånn grovt sett - er noen nyanser her).
Hvis felles: kanskje dere kan snakke med banken og få avdragsfrihet et år eller så, og at samboer kan bruke sin del av den reduserte utgiften til BSU, nedbetaling av studielån eller investering for seg selv.

Mobil: Onecall til ca 100 kr (her må du passe på å bruke minst mulig)
"alle andre" - 1GB + fri tale + fri SMS til 199. Sett på varsel/sperre på telefonen, så klarer du å bruker under 1GB - og unngå video, musikk og store nedlastninger på 3G.

Sosialt: her må du / kan du spare. 500kr i måneden til klær brude holde over lengre tid, har du mye klær nå, så kan du bruke ingenting noen måneder. Forklar at du ikke kan bruke så mye penger på gaver. Kontanter tror jeg kan være en god ide: ta ut i forkant og legg hjemme. Når du skal ut med venner eller handle, bestem deg på forhånd hvor mye du kan bruke og la resten ligge hjemme.

Lykke til!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 26-10-2015, 01:18
Junior Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 12
Takk for svar og tips! Skal sjekke ut OneCall

Vi har ikke felles boliglån. Samboer har betalt ut sitt lån og betaler bare på fellesutgifter. Jeg har mitt eget boliglån. Utover det deler vi 50 % på alt annet.
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Zyplexs - veien fra boliglån til gjeldfri. Zyplexs Presentasjoner 34 04-01-2016 10:45
Når planlegger du å være gjeldfri? Dragen Gjeld 20 15-03-2015 21:57
Gjeldfri :-) hva nå? blåmann Bygg formue! 14 14-11-2011 09:49
Snart gjeldfri - veien videre knerten Gjeld 2 15-08-2011 22:45
Gjeldfri - lønner det seg? Siri Gjeld 11 04-12-2010 21:31


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 02:15.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren