Pengevett

 

Ny på pengevett

Dette er en diskusjon om Ny på pengevett i Vær din egen sjef!-forumet, en del av Penger inn-kategorien; Hei alle sammen jeg er ny på pengevett, så forstår ikke helt hvordan alt fungerer, men tenkte jeg kunne dele ...


Go Back   Pengevett > Penger inn > Vær din egen sjef!

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 08-03-2013, 22:06
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 28
sparegris Ny på pengevett

Hei alle sammen jeg er ny på pengevett, så forstår ikke helt hvordan alt fungerer, men tenkte jeg kunne dele litt av meg selv.

Det hele begynte vel som en stor oppvekker da jeg var innlagt på Haukeland sykehus av alle steder i fjor sommer.

Jeg hadde allerede fylt opp BSU kvoten for det året, som også var det siste beløpet jeg kunne sette innpå for å nå maxsummen på 150000 (johoo). I tillegg fortsatte jeg å spare slik at jeg skulle ha 10000kr på buffer. Men ja tilbake til Haukeland, da jeg plutselig oppdaget at jeg hadde fått både lønn, feriepenger og skattepenger $$ Jeg flyttet pengene til høyrente konto (senere opprettet jeg en topprentekonto), fylte opp BSU'en til min kjære forlover..galskap tenker du, men vi har fellesøkonomi og samboerkontrakt. Men vi er trossalt ett team som spiller på samme lag og har de samme ønskene for fremtiden. (Dessuten så er det han som tjener best, så jeg kommer i grunn best ut av det sånn sett).

Ja, så altså denne oppvekkeren min var lei av mangel på økonomikontroll, utbetalte regninger, fakturagebyr, ingen oppsparte penger til de verste kvartalsmåndene..slurv med andre ord! har vel alltid levd fra lønning til lønning og kanskje spart litt..kjøpte akkurat det jeg vil, impulsshopping delux..ingen tanke for om jeg virkelig behøvde dett.. så lenge det er penger på kortet er det bare å dra i vei..men nå på mine "eldre" dager har jeg funnet ut at det kan være en fordel å spare og tenke seg litt om..( skulle ønsket at jeg hadde begynt lenge før! Gammel vane er vond å venne, men jeg begynte med små inngrep, som bare voks seg større og større Skapet med sko og klær er allerede overfylt, så kommer ikke til å leve noen nød der på en stund. Har, som du sikkert skjønner innført kjøpestopp i 2013!

Så ganske enkelt når jeg var hjemme etter mitt sykehusopphold for å komme til hektene igjen.. Begynte jeg kampen mot økonomi og rekningskontroll! Satte alle rekninger i perm i system selvsagt. Lagde meg da et budsjett over inntekt, faste og variable utgifter..(ble bare mer og mer hekta) lagde rekningskonto, som vi setter inne litt ekstra på hver mnd og det har jammen kommet godt med etter hvert.. sumsummari, så endte vi med å spare nærmere 150.000kr i løpet av 2012!!! Kanskje ikke så mye for enkelte her, men å gå ifra å knapt ha penger på konto til megabuffer + BSU kontoer utenom føles utrolig godt!

Hvor mye kan vi klare å spare denne mnd, er spørsmål som dukker opp, jeg rekner og styrer på..hehe. nytt for 2013 er at jeg har satt opp en jule- og gavekonto, kleskonto, samt en liten velferdsonto..vi må huske på å leve i nuet! Det er også utrolig viktig å ha det kjekt underveis ble et langt innlegg dette her, så rund av for denne gang..

Vil gjerne komme i kontakt med andre, som er i liknende situasjoner!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08-03-2013, 23:28
ElisaSprett's Avatar
i Bangkok
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bangkok, Thailand
Posts: 539
og velkommen!

Kan ikke si at jeg klarer å spare såå mye enda, med ganske lav lønn (mtp norske standarer...) Men er veldig hekta på økonomi og å finne billige og bra alternativer..

Ps: dersom du ønsker å lage dagboktråd utav dette så må du sende en melding til administrator og be om å få den flyttet
__________________
Lån (totalt 300 000kr)
done
Sparing (Totalt 70,000 + betalt 62860 på studielån mellom September -Desember 2014)
done

[Mål 2015/2016:
Betale ned på boliglån 300 000kr


Blogg: http://norelibangkok.blogspot.no/
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09-03-2013, 02:58
Nettgrunderen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oslo
Posts: 450
Velkøminj åt forumet, håper du finner deg vel til rette her!
__________________
Nettgrunder.com - Tjene penger på nett
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09-03-2013, 10:06
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 774
Jeg har 9 kontoer + en i sparesmart. Når lønna kommer, så fordeles noenlunde faste summer inn på alle kontoer. (Megabuffer i sparesmart, Jul/gaver, reise, klær, diverse, regningskonto, krisebuffer, vanligsparing, mat/husholdning, bilen) For meg et helt nødvendig verktøy i styringa av økonomien, dvs. hvordan jeg disponerer lønna slik at den blir brukt både til sparing og leving. Slik at den skal rekke fra måned til måned uten å gå i beit. Mange trenger ikke x antall konti, men jeg trenger det, fungerer glimrende! Det blir en slags "tvangsfordeling" av den gitte summen jeg får en gang pr mnd. Og jeg fører daglig regnskap, syns det er moro, har vel gått litt sport i det ja! Inspirasjon får jeg her inne, har lært mye her.
__________________
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 17-03-2013, 22:03
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 28
Da har jeg fått lagt inn målene min/våre for 2013, og vi ligger veldig bra an med sparingen fekk dessverre litt dårlig med januar sparingen da vi lot oss rive med på diverse salg! ..men dette var ting vi hadde tenkt på lenge, men absolutt ikke noe must, heller luxusproblem!

Jaja kjøpt er kjøpt, må kunne belønne seg litt underveis klarte å spare 20.000kr i feb og 12.000kr i mars takk være overtid på samboer! Litt usikker er derimot min lønn fremover vikariatet mitt er utlyst og siden jeg ikke har den rette utdanning til den vil jeg nok ikke få fort sette, selv om jeg er overkvalifisert til jobben..føler i grunn at "de" er ute etter å bli kvitt meg! liker ikke falske mennesker, som lover deg noe også går de bak ryggen på dei etter på..sikkert like lurt å komme seg vekk derifra, men hadde håpet på ny jobb og ikke minst fast først. Håper så inderlig på positivt svar på jobbintervju, får ikke svar før om en uke..alt for lenge til!!

Ellers har jeg funnet ut at jeg må sett av penger til bilutgifter fremover og ikke bare til drivstoff. Siden bilen ikke eu-godkjent og vi må ut med ca.4.000kr, blir rekningkontoen bare slankere og slankere 500kr i mnd burde vel holde til 1 bil? Setter inn ca.2.000kr ekstra på reknkngskonto hver mnd, i håp om at den kan komme opp i 10.000kr ekstra, men veien dit er visst lang, et steg frem og to tilbake..takke være bilfrustrasjon, lovnader fra bilforhandler osv vurderer snart å sette advokat på saken!! Tapt sykt mye på det, samt det har vært dyrt å hatt to biler i stede for 1.. deriblant veiavgiften på 2 biler..arg! Men heldigvis har vi hatt råd takket være ekstra innbetaling på reknkngskonto en men surt er det, selv om!

Blir uansett spennende å se hvordan det går fremover med jobb og mål!!
__________________
Mål 2013:
1: Spare EK til drømmeboligen
2: Få 100% fast stilling innen 2013
3: Spare av feriepenger
4:
Spare skattepenger
5: Spare til BSU 2014


Langsiktige mål:
1: Ha 100.000kr i buffer innen 2016
2: Bli økonomisk uavhengig*
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 17-03-2013, 23:04
Mises's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Der ingen kunne tru
Posts: 2.881
Quote:
Originally Posted by Vetlajento View Post
500kr i mnd burde vel holde til 1 bil?
Bilutgifter ja... 500 kr mnd... Hva regner du inn her?

Tommelfingerregel for en moderne bil er 250 kroner dagen.

Nå gjelder jo det for en ny og moderne familiebil. Du klarer kanskje å komme ned på 50 kroner dagen pluss drivstoff.

Å holde seg med bil for 20000 i året er ikke lett. Sett opp et budsjett som viser 500 i mnd..

Verditap/penger satt av til neste bilkjøp: x kroner.
Tapte renter: x kroner.
Forsikring: x kroner.
Årsavgift: x kroner.
Olje: x kroner.
Dekk: x kroner.
Vedlikehold: x kroner.
Service og reparasjoner: x kroner.
Bompenger: x kroner.

Osv.

Jeg prøver å klare meg med lavest mulige bilutgifter. Jeg kjøpte en bil i januar for 5000. Med vegavgift og forsikring etc. blir det ca 10000 i år, og om jeg vraker den til nyttår blir det 7500. Det er over 500 i mnd. Og jeg innbiller meg at det er omtrent det billigste som er mulig, men er åpen for alle innspill.
__________________
Gjeld er roten til økonomisk ruin.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 17-03-2013, 23:14
Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 12
Velkommen Vetlajento
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 17-03-2013, 23:40
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 774
Bilkonto ca 1000 hver mnd, helst litt mer, og drivstoff i tillegg. Da har du dekket inn årlige utgifter sånn ca, det er alltid utgifter med bil.
__________________
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 18-03-2013, 00:17
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 28
Quote:
Originally Posted by Mises View Post
Bilutgifter ja... 500 kr mnd... Hva regner du inn her?

Tommelfingerregel for en moderne bil er 250 kroner dagen.

Nå gjelder jo det for en ny og moderne familiebil. Du klarer kanskje å komme ned på 50 kroner dagen pluss drivstoff.

Å holde seg med bil for 20000 i året er ikke lett. Sett opp et budsjett som viser 500 i mnd..

Verditap/penger satt av til neste bilkjøp: x kroner.
Tapte renter: x kroner.
Forsikring: x kroner.
Årsavgift: x kroner.
Olje: x kroner.
Dekk: x kroner.
Vedlikehold: x kroner.
Service og reparasjoner: x kroner.
Bompenger: x kroner.
Oi! 250kr dagen!! Huff ja det koster så alt for masse.. I rekningskontoen vår har eg tatt med forsikring på bilen, veiavgift og autopass, så det går av seg selv.. Men vi har til nå ikke sett av penger til eu-kontroll, service, dekk, reperasjoner osv.. Så det var i grunn det eg tenke de 500kr i mnd kan begynne å bygge seg opp..trur knapt det hadde holdt til å skifte en lyspære( gjør riktig nok det selv) men siden vi nå har vært i gjennom utallige scanninger, reperasjoner, longlifeservice på bilen før vi kjøpte den og nå en eu-godkjenning..så får eg inderlig håpe at den bilen har tenkt å gå reperasjonsfri en stund fremover orker ikke tenke eller rekne på hvor mye den bilen engentlig har kostet oss, med tanke på renter og gebyrer..
__________________
Mål 2013:
1: Spare EK til drømmeboligen
2: Få 100% fast stilling innen 2013
3: Spare av feriepenger
4:
Spare skattepenger
5: Spare til BSU 2014


Langsiktige mål:
1: Ha 100.000kr i buffer innen 2016
2: Bli økonomisk uavhengig*
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 18-03-2013, 00:20
Junior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 28
Quote:
Originally Posted by Rallaren View Post
Velkommen Vetlajento
Takk for velkomsten til deg og dere andre
__________________
Mål 2013:
1: Spare EK til drømmeboligen
2: Få 100% fast stilling innen 2013
3: Spare av feriepenger
4:
Spare skattepenger
5: Spare til BSU 2014


Langsiktige mål:
1: Ha 100.000kr i buffer innen 2016
2: Bli økonomisk uavhengig*
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pengevett som skolefag someone Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 129 28-04-2013 10:24
Hei alle med pengevett lilleerik Presentasjoner 12 30-11-2011 16:37
Pengevett på Facebook Lin Om forumet 0 10-09-2010 17:09
Pengevett på Twitter Lin Om forumet 2 15-03-2010 09:59
Pengevett og jul Lin Generell pengeprat 4 24-12-2009 14:40


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 02:04.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren