Pengevett

 

Spørsmål ang. enkeltpersonforetak

Dette er en diskusjon om Spørsmål ang. enkeltpersonforetak i Vær din egen sjef!-forumet, en del av Penger inn-kategorien; Fant et liknende tråd i et annet forum og lurer på hva guruene svarer her. Altså her er saken: Sitat: ...


Go Back   Pengevett > Penger inn > Vær din egen sjef!

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06-03-2014, 08:11
moneyquestion's Avatar
White and fluffy
 
Join Date: Jul 2010
Location: Norway
Posts: 394
Spørsmål ang. enkeltpersonforetak

Fant et liknende tråd i et annet forum og lurer på hva guruene svarer her. Altså her er saken:
Sitat:
Det er altså slik at jeg har etablert et enkeltpersonforetak, dette for å drive kursvirksomhet på kulturfeltet. Det kan være aktuelt med 2-4 kurs i året, med kanskje 35 (unike) deltagere totalt. Totalt omsetning er vanskelig å forutse (vil kunne variere fra år til år), men håper at jeg i løpet av 2014 kan tjene opp mot 40 000. Går ikke ting som jeg planlegger, kan det være snakk om ca. 20 000.
Dette er en bigeskjeft for meg, jeg har i utgangspunktet en 100% jobb som hovedinntektskilde.

Tre spørsmål:

- Betaler jeg 50% skatt av disse biinntektene? (Det er altså snakk om kurs på kulturfeltet, ikke momspliktig). Eller er det noen trappetrinn ift. hvor mye jeg kan tjene, før skatten gjør et hopp?

- Er det noe særlig å hente på å ta vare på kvitteringer på små utgifter jeg har, som f.eks. kopiering, porto og annonsering? Eller er det mer styr enn det er lønnsomt? Hvis f.eks. utgiftene dreier seg om maks 1500 kroner på et år?

- Dersom jeg selger papirmateriell knyttet til kurset, skal jeg da benytte nummererte giroer knyttet opp mot foretaket (tilsvarende de deltagerne betaler kursavgift på) - uavhengig av beløp? Hvis jeg f.eks. i løpet av året selger kun ett kurshefte til én person til kr. 350,-, må jeg da oppgi dette som inntekt? Hva om jeg selger fem slike hefter, til fem ulike personer?


Må spørre mer:

Har en bekjent som er revisor og har stålkontroll på skatt i alle dens former.
Han sier at jeg ikke trenger skatte overhodet i forbindelse med det aktuelle kurset mitt. Jeg kommer til å tjene brutto 12 000 kroner for denne kursrekka. Deltakerne betaler 1200 kroner hver. Kurset er en engangsforeteelse, den enkelte betaler meg altså 1200 kroner som en engangssum i 2014. Og dette er stikkordet sier han - så lenge det er snakk om engangssummer på 1200 kroner, trenger jeg ikke ta dette via firmaet. Han smilte bare av meg da jeg sa at jeg via firmaet hadde sendt regning på kursmateriell pålydende kr. 350...


Så hva tenker dere om denne saken? Mange av oss har jo også små oppdrag. Skal man da ta dem utenfor firmaets regnskap og registrere og skatte bare av de som er over 1200 kr per gang?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 20-03-2014, 19:57
Laminert's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 78
Quote:
Originally Posted by moneyquestion View Post

- Betaler jeg 50% skatt av disse biinntektene? (Det er altså snakk om kurs på kulturfeltet, ikke momspliktig). Eller er det noen trappetrinn ift. hvor mye jeg kan tjene, før skatten gjør et hopp?

Nei, 27 % i innteksskatt (28% er vel fra og med 2014?) på næringsinntekten (overskuddet i næringen) og 11,4% i trygdeavgift.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 21-04-2014, 22:26
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 777
Laminert har rett når det gjelder skatt. Skulle man tjene bra blir det også toppskatt.

Godt mulig man kan slippe unna med å ikke rapportere småsummer når man totalt sett tjener lite, men hvorfor skape seg et ekstra stress med å prøve å lure seg unna? Er det ikke bedre å bare lage et godt system med en gang, i tilfelle man faktisk begynner å tjene bra? Og logikken om at det er bare 1200/350 fra hver holder virkelig ikke hvis dette er noe mer enn en hobby.

Når man tjener såpass lite er rapporteringen til skatteetaten veldig enkel. Summer inntektene, summer utgiftene, og betal skatt av overskuddet. Så det er jo egentlig ikke de 350 kr som skal oppgis, men kurs1+kurs2+kursmatriell+++. Ditt eget excelregnskap må inneholde alle detaljer, og du må ta vare på kvitteringer, i tilfelle skatteetaten kommer og spør. Eller i tilfelle du ønsker å dobbeltsjekke noe selv. Jeg liker å ta med de småkvitteringene; mange bekker små, etc. Og det er veldig enkelt hvis du lager deg et system.

Når det gjelder det siste spørsmålet ditt er svaret klart nei. Har du et firma skal alt rapporteres. Inkludert gratis vennetjenester. http://www.huseierne.no/hus-bolig/te...re-straffbart/
__________________
Reiseskildringer med elektrisk campervan: http://travelelectric.blogspot.no/

Ikke oppdatert på ei stund, men ikke helt utdatert:
http://gajasworld.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-05-2014, 21:22
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Med de summene det er snakk om ville jeg ikke a registrert selskapet en gang. Jeg ville ha behandlet det som en hobby...en hobby har man lov til å tjene en viss inntekt, hvis du i tillegg oppgir det overskytende på selvangivelsen tror jeg du er på trygg grunn. Skulle det vise seg at det blir en kjempesuksess kan man raskt registrere et selskap personlig eller aksje, eller kanskje NUF...

Og driver du hobby, så regner jeg med at du kan sende ut regninger eller ta forhåndsbetalt. Fordelen med å være selskap er at regningene blir tatt mer seriøst, de fleste liker at det er et org.nummer relatert til det de betaler til.

Last edited by fåpengatilåjobbe; 02-05-2014 at 21:25.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spørsmål om BSU Feeling Bygg formue! 5 19-10-2012 19:30
Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap Miniforetak Selvstendig næringsdrivende 2 01-09-2012 16:40
spørsmål WhitePilgrim Gjeld 2 06-06-2012 19:10
1 spørsmål! anita40 Rettigheter 6 02-10-2010 15:56


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 23:04.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren