Pengevett

 

Veien mot en bedre økonomi

Dette er en diskusjon om Veien mot en bedre økonomi i Våre fantastiske memoarer-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Moderator må gjerne flytte denne til memoarer. Jeg har sittet og blitt veldig inspirert av dere nå, så nå tenkte ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Våre fantastiske memoarer

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02-06-2012, 10:49
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Veien mot en bedre økonomi

Moderator må gjerne flytte denne til memoarer.

Jeg har sittet og blitt veldig inspirert av dere nå, så nå tenkte jeg at det var min tur til å ta litt mer tak i økonomien min/vår.

Kort fortalt har jeg samboer eier rekkehus, og et stort pengesluk av en hest.

Egentlig føler jeg at vi har en grei økonomi, men med forbedringspotensiale. Vi har et huslån med innbakt billån og jeg har et studielån. Vi har aldri hatt kredittlån, så det får jeg vel si meg fornøyd med! Vi går ikke i minus, men jeg føler at vi har så mye mer å hente på økonomien, og jeg drømmer om at ydyllisk hus i landlige omgivelser, så da er det bare å begynne å gjøre noen grep!

Mine mål:

- Fylle opp BSU kontoen. Denne er nådd i år for min del og neste år skal jeg bare sette inn 10 000 og så er kontoen full. Gleder meg til å betale ned alle disse pengene på lånet 1. januar 2014!

- Se etter enebolig etter 2014. Før denne tid skal BSU konto være full og forhåpentligvis skal jeg ha betalt ned en del ekstra på huslånet i tillegg til BSU.

- Bufferkonto på 50 000. Den var på det frem til i går faktisk (uventet verkstedregning på bil på 18 000, men da var jeg veldig glad for bufferkontoen!) Når jeg er tilbake på 50 000 på bufferkonto skal all sparingen gå direkte ned på huslånet. På grunn av hesten føler jeg at vi minst bør ha det. Hest = garantert veldig mange uforutsette regninger.

- Prøve å betale ned mer på huslånet i løpet av 2012. Jeg har ikke helt oversikt over beløpet, men det må jeg regne på og komme tilbake til.

- Få ned matbudsjettet betraktelig. Må regne mer her også, men jeg vet det er veldig stort forbedringspotensiale her. Må fokusere på planlegging, handlelister og å kaste mindre mat. Full fokus!

En ting jeg er lite fornøyd med er studielånet som er på litt over 300 000. Jeg var så dum at jeg bindte renta noe jeg absolutt har tapt på. Man lærer av sine feil... Heldigvis går perioden ut sommeren 2013 og jeg har et mål om å begynne å betale ekstra på studielånet fra 2014 (etter å ha betalt ned en stor slump bsu-penger på boliglånet). Det er kanskje ikke fornuftig, men jeg er så utrolig lei av det lånet og skulle gjerne fått det vekk så fort som mulig. Gleder meg!

Dette ble veldig svevende, men det er en start. Å få ned alt på papir gjør alt mye mer virkelig!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-06-2012, 11:06
Dragen's Avatar
VeloppDragen
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4.166
Velkommen!

Du kan bryte bindingen på studielånet, det er jeg nokså sikker på.
Slik slipper du høy rente i Lånekassen - Bruke - DinePenger.no

Høye utgifter til hest er ikke uforutsett, du vet jo allerede at det blir dyrt. Da må du budsjettere for det. Hva med å lage en engen hestebuffer?

Kan du leie ut hesten litt / skaffe en forrytter som betaler litt av utgiftene?
__________________
Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-06-2012, 11:14
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
I går fikk vi endelig ny seng på plass! Siden vi kjøpte huset for fire år siden har vi hatt en arvet fæl seng. Min samboer er formann i borettslaget og får nå utbetalt 22 000 for det. Han skal være det ett år til så da ser jeg frem til å få samme beløp til neste år også! Enda en god grunn til å vente litt med å flytte herfra.

Ca 15 000 har vi brukt på ny seng og resten skal tilbake på bufferkontoen (siden vi måtte ta derfra pga høy verkstedregning) når vi får pengene i juni. Vi valgte en dyrere modell fra Ikea og er kjempefornøyd og følte vi fikk mye for pengene! Deilig med "uventede" penger man kan bruke på slikt.

Skatten får jeg ikke svaret på før i høst men jeg planlegger å bruke alt på nedbetaling av huslån dersom jeg får noe.

Et mål for juni: Betale ned 7000,- ekstra på boliglånet.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-06-2012, 11:33
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Quote:
Originally Posted by Dragen View Post
Velkommen!

Du kan bryte bindingen på studielånet, det er jeg nokså sikker på.
Slik slipper du høy rente i Lånekassen - Bruke - DinePenger.no

Høye utgifter til hest er ikke uforutsett, du vet jo allerede at det blir dyrt. Da må du budsjettere for det. Hva med å lage en engen hestebuffer?

Kan du leie ut hesten litt / skaffe en forrytter som betaler litt av utgiftene?
Takk, det skal jeg sjekke ut! Hadde vært fantastisk og fått vekk fastrenten.

Litt enig i det du sier med hest og jeg har faktisk en hestebuffer jeg setter inn ca 1000,- i måneden på (der ca 500,- går til hovslager så da er vel egentlig bare 500,- til buffer). Den burde kanskje vært litt høyere men siden jeg har den andre bufferkontoen i tillegg så føler jeg at det går fint. Må nevne at jeg har en egen konto for hesteforsikring jeg setter inn et likt beløp på i måneden, stalleia og andre faste utgifter har jeg også kontroll på.

Hest er vel like uforutsett som en bil tenker jeg meg. Det første året hadde jeg ingen uforutsette utgifter på hesten, men det siste halvåret har det vært mange (pga skader). Tror jammen meg jeg skal gjøre som du sier å prioritere hestebufferkontoen.

Men hva er egentlig en uforutsett utgift da? Det er jo like uforutsett at hesten blir skadet som at bilen ryker? Men er det kanskje ikke uforutsett det heller? For meg er det i alle fall det selv om man vet at det skjer en eller annen gang. Men jeg er jo forberedt på det uforutsette fordi jeg har en bufferkonto.

Egentlig er jeg ikke interessert i å leie ut hesten, selv om det er en god økonomisk løsning. Grunnen er rett og slett at jeg vil ha kontrollen selv (jeg har en hestepasser som ikke betaler og som jeg spør de dagene jeg trenger hjelp) og jeg føler at jeg ikke går i minus på grunn av hesten selv om jeg gjerne skulle hatt litt mer å rutte med. Dessuten så er det litt vanskelig å leie ut en hest som ikke funker. Hest er min eneste hobby og jeg føler at jeg lever for det, selv om det ikke er så artig akkurat nå der jeg føler det bare er utgifter og ikke like mye moro.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-06-2012, 11:53
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Hm.. jeg kan bryte fastrenten men da må jeg betale overrente siden fastrenten er høyere enn den flytende. Aner ikke hva det ville ha blitt, men da er det kanskje like greit bite tennene sammen et år til? Hm...
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02-06-2012, 12:22
Dragen's Avatar
VeloppDragen
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4.166
Legg ut tallene, så er det sikkert noen her inne som kan regne på det for deg eller finne en kalkulator som gjør det.
__________________
Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-06-2012, 14:13
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Det skal jeg gjøre senere i dag. Smart!

Nå har jeg sagt opp mitt eneste abonnement som kostet meg 60,- i måneden som jeg ikke har hatt behov for de siste månedene. Det er jo litt penger i året.

Kom også på at jeg bruker mikrospar. Det vil si at hver gang jeg trekker kortet blir 20,- overført til sparekontoen/bufferkontoen. Det blir faktisk noen tusenlapper i året som jeg ikke legger merke til at jeg sparer. Andre som bruker det?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 03-06-2012, 00:43
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Skulle ta en "økonomisk opprydning" på kjøkkenet i stad for å få oversikt hva jeg hadde i skuffer og skap. Det førte til at jeg fikk vasket og ryddet alle skuffer og skap som hadde med mat å gjøre i tillegg til å få oversikt.

Fikk meg noen få overraskelser, noe måtte kastes (kanskje en halv remapose så det var ikke så galt), og ellers var det ganske tomt egentlig. Skrev opp en liste over det jeg viste vi ville trenge i løpet av kort tid. På sikt håper jeg på å lage meg opp litt mer lager men jeg vil komme i gang med middagsplanleggingen og få rutine på den slik at jeg ikke bare kjøper uten å bruke det. Som tilbehør til middagen i dag fikk jeg bruk opp gulrøttene og brokkolien som ikke ble brukt til gårsdagens wok. Veldig motiverende å planlegge slik. Ikke rart jeg har kastet mat før når jeg glemmer å planlegge slike ting. Brukte også opp en tomat. Har alt for lett for å måtte kaste tomater... Til og med brokkolistilken ble skjært opp i staver og kokt, og brokkolistilken smaker jo mye bedre enn selve brokkolien! Jeg har hørt at det skal være mer næring i den også!? Fra og med nå er det i alle fall slutt på å kaste den.

Er det forresten krise med potetmel, bakepulver osv. som har gått ut på dato? Så fort at jeg må bake mer.

Sådde karse, reddiker og plukksalat i stad også. Spennende å se om det blir noe av! Drømmer om en liten kjøkkenhave jeg kan ha litt mer til eget forbruk på sikt. Men igjen - best å begynne pent så man ikke gaper over for mye. Karse er jo kjempegodt å ha på brødskiva og i salater så det må jeg prøve å så innendørs på kjøkkenbenken året rundt.

Ellers har vi kun brukt penger på avløprens i dag. 278 kjipe kroner... Her vi bor er rørene litt smale i tillegg til de har feil helling slik at det tetter seg veldig fort. Nå sliter vi med vaskerommet i kjelleren og badet i første etasje. Må sterke saker til for å få løst det opp.

Vurderer også å gå til innkjøp av led-pærer. Har går lyspærene virkelig hele tiden og jeg gidder snart ikke å bytte de.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 03-06-2012, 01:13
Noway's Avatar
Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 87
Quote:
Originally Posted by Zaphira View Post
Hm.. jeg kan bryte fastrenten men da må jeg betale overrente siden fastrenten er høyere enn den flytende. Aner ikke hva det ville ha blitt, men da er det kanskje like greit bite tennene sammen et år til? Hm...
Du må betale en overkurs til Lånekassen for å dekke tapet Lånekassen får ved at du bryter avtalen og får en lavere rente.

Totalt sett ender du dermed opp med å betale like mye uavhengig av hvilken løsning du velger. Tapet inntraff da du inngikk fastrenteavtalen med påfølgende renteutvikling. Jeg ser derfor ingen grunn til å bryte fastrenteavtalen.

Hvis du har en klar formening om at rentesatsene (på flytende og 3 års fastrente) skal videre ned, så kan du tjene litt på å bryte avtalen. Gitt at du får rett og at rentene faktisk går ned.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 03-06-2012, 11:56
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Takk for svar! Da er det nok like greit å bare la det gå et år til. Som du sier så tapte jeg jo når jeg inngikk avtalen, så da får det bare være.

Blir en dyr søndag i dag gitt. Hesten skal ha kirporaktorbehandling som kommer på ca 1150,- (behandlinger er planlagt og hun tar kort - slik at jeg blir kvitt pengene med en gang noe som er veldig fint) samt at jeg kom på at jeg skyldte en 90,- som ble satt over med en gang jeg kom på det. Hater å skylde penger, så da er det ute av verden. Det er forsåvidt en person jeg er null interessert i å ha mer kontakt med, så da er det ekstra greit!

I morgen får jeg lønn og feriepenger som skal vare i to måneder. Kommer til å sette inn dobbel dose på de forskjellige kontoene med en gang. Blir vel litt til overs men de vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre med enda.

Dagens middag blir snitzler, saus, ris og en salat ved siden av. Alt har jeg fra før og måltidet ble bestemt ut i fra hva jeg hadde som jeg måtte bruke opp før jeg glemte det, så det føles i alle fall godt. Måltidene mandag og tirsdag blir også preget av det samme, og lenger har jeg ikke kommet i planleggingsprosessen.

Last edited by Zaphira; 03-06-2012 at 12:11.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Veien mot sunn økonomi Pengebingen Våre fantastiske memoarer 825 13-03-2017 13:06
Min vei mot bedre økonomi Celine Våre fantastiske memoarer 197 25-12-2014 21:59
Ulik økonomi mellom samboere, delt økonomi.. hannevanilje Penger og parforhold 14 22-09-2011 02:19
Arbeidsavklaringspenger - var det bedre før? Lin Rettigheter 2 20-11-2010 19:41
10 råd for en bedre økonomi Lin Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 0 10-08-2010 20:43


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:34.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren