Pengevett

 

Ny medlem med surrete økonomi og vage håp

Dette er en diskusjon om Ny medlem med surrete økonomi og vage håp i Våre fantastiske memoarer-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Velkommen hit Lynken! Hva var problemet med å få oppholdstillatelse? Skal ikke være så vanskelig så lenge den norske ektefellen ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Våre fantastiske memoarer

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 04-01-2013, 09:22
Nettgrunderen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oslo
Posts: 450
Velkommen hit Lynken!

Hva var problemet med å få oppholdstillatelse? Skal ikke være så vanskelig så lenge den norske ektefellen oppfyller inntektskrav osv....
__________________
Nettgrunder.com - Tjene penger på nett
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 04-01-2013, 13:21
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 229
Velkommen skal du være!

Hm, jeg visste også hva Sallie Mae var, for mye Dave Ramsey på meg og, tror jeg. Apropos Dave Ramsey, så er hans råd for denne typen inntektsmønster å ha en egen "lønnen-min-er-en-berg-og-dal-bane"-konto, og så en vanlig bufferkonto utenom. På dekke-lønn-kontoen skulle du regne ut hvor lenge det lengste var du trodde du kom til å ha lav inntekt av gangen, og så gange det antall måneder med dine utgifter per måned, og så ha minst så mye på den kontoen. En vanlig bufferkonto i Ramsey sin verden er 3-6 mnd ugifter, og den skal aldri røres, uten i virkelig nødsfall. Hadde det vært meg, og jeg er en konto-frik, så hadde jeg laget en egen konto utenom de to til sparing for egenkapital til hus.

Hvorfor betaler dere ikke like godt inn de 25 000 med en gang, det er vel ikke mer enn bufferbehovet ditt tåler? Det koster jo en del i renter å la det gå sin gang.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 04-01-2013, 16:33
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Nettgrunderen, at det ikke er vanskelig å få ektefelle til Norge kan jeg forsikre at er en myte. I utgangspunktet er jeg fundamentalt uenig i at vi har inntektskravet i det hele tatt, men slik kravet fungerer, er det altfor mange som rammes. Faktisk er antallet ektefeller som får lovlig opphold her i landet blitt halvert siden 2010, da akkurat det kravet ble innført. (Kilde: "Disse ektefellene er uønsket", Aftenposten, 22.januar 2012 - jeg hadde linket, men får visst ikke lov til å poste URLs ennå, siden jeg er ny medlem).

Du skjønner det, det eneste som oppfyller inntektskravet er lønnsinntekt - og det skal være lønnsinntekt som skal dokumenteres av arbeidsgiverkontrakt og månedlige lønnsslipper. Dermed faller frilansere som jeg utenfor. Vi har jo ikke pålitelig inntekt - og det spiller visst ingen rolle om vi kan vise til flere år med inntekt over grensen. Det samme gjalt for eksempel en annen klient som advokaten min hadde: han hadde 90 millioner på bok, og levde av de generøse renteinntektene - men han hadde jo ikke lønn! Dermed fikk ikke han kona til landet...

Økonomijenta, takk for tipset! Jeg skal tenke over det, og se om noe slikt kan fungere. Jeg er i utgangspunktet litt redd for å bli forvirret av å holde styr på alle kontoene på en gang, men det er vel sikkert en vanesak! Spesielt ettersom to av dem jo helst skulle stå urørt mesteparten av tiden.

Hva angår å overføre de 25000 nå, så er det noe jeg snakket med banken min om. De fortalte at siden amerikanske banker ikke har IBAN-nummer, så kan de ikke overføre, det ble visst aldeles for vanskelig for dem, stakkar. Da jeg presset dem litt på det, så gnuret de litt, men innrømmet at de kunne vel overføre likevel... for flere tusen kroner i gebyr.

Jeg regner med at banken min er verre enn de fleste i så måte, men siden jeg oppdaget at den PayPal-kontoen jeg har lar meg overføre $500 hver måned aldeles gratis, så gadd jeg ikke tenke noe mer på det. Siden det er et studielån er rentene såpass lave at jeg synes det er ok - spesielt siden beløpene nå er små nok til at kommer fra alminnelige daglige utgifter heller enn fra bufferen.
__________________


Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 05-01-2013, 19:16
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Siden Lin har vært snill å flytte tråden (takk, Lin!) blir dette dagbokstråden min. Kommer til å prøve å oppdatere jevnlig, for å holde motivasjonen og fokus ved like.

Jeg merker allerede etter fem dagers regnskapsføring at jeg irriterer meg over hvor bevisstlød jeg er i forhold til pengebruk. Det blir litt sånn "er det penger på kontoen? Ok, da kan vi kjøpe dette". Det er hakket bedre enn å kjøpe på kreditt, selvfølgelig, men jeg håper at vi etterhvert kan få somlet oss til å lage en PLAN for hvor pengene skal gå, og hvor mye vi skal bruke.

Men først må vi altså ha en reell idé om hvor mye vi bruker og trenger. Jeg innser allerede at januar ikke var den beste måneden å begynne dette på, i og med at dette er måneden da masse årsavgifter og årsmedlemsskap skal betales, og dessuten omtrent den eneste måneden i året da vi kjøper klær som ikke kommer fra loppemarked eller bruktbutikk. Så det kjennes som om det resultatet vi kommer til ikke kommer til å være representativt, og jeg er dermed fristet til å utvide regnskapsperioden til to måneder. Vi får se...
__________________


Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 07-01-2013, 17:27
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Da er første uke med regnskapsføring i boks, og jeg er glad over å kunne si at jeg har notert hver krone som har blitt brukt denne uken. Imidlertid er jeg ikke så veldig fornøyd med antall kroner som har forsvunnet - 4169 kroner i løpet av syv dager!

Imidlertid har uken vært litt spesiell: vi måtte til veterinær i dag med katten, og det kostet jo en del (og kommer til å koste mer. - Men vi får jo være glad det bare er en lang og vedvarende utredning, og ikke noe farlig). Dessuten har jeg kjøpt nye klær på januarsalg. Når klærne og utgiftene til veterinær er trukket fra, ligger ukens utgifter på circa 2250 kroner, og det er jo mer til å leve med. Gleder meg til måneden er over, og jeg kan begynne å få en realistisk oversikt over hva vi bruker på mat, for eksempel.
__________________


Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 12-01-2013, 22:09
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Oof, jeg merker at jeg er i ferd med å bli frustrert; det føles som om alt går veldig langsomt for tiden. Jeg må jo ha en måneds skikkelig regnskap for å kunne lage et realistisk budsjett, og derfor prøver jeg faktisk å holde igjen på sparetrangen som stadig melder seg - bedre å ha en realistisk månedsoversikt som vi så kan kutte ned på enn å kutte helt til benet denne måneden og så bli overrasket over at det ikke går i lengden... Men samtidig kjenner jeg at jeg trekker i bisselet og har lyst til å begynne å spare alle de stedene jeg ser det kan spares - og det er mange!

Men andre ting går tregt, også: det er selvfølgelig en total mangel på overraskelse fra min side når jeg nå har oppdaget at ingen av oppdragsgiverene skynder seg så voldsomt med å betale meg. Får jeg ikke utbetalt noe i løpet av neste uke, er jeg stygt redd at vi må stikke labben ned i sparekontoen. På den ene side er det jo det den er der for... men så føles det likevel som et skikkelig nederlag hver gang.

Har også forgjeves forsøkt å finne ut hvordan jeg skal gå frem for å kjøpe aksjer når de aksjene jeg vil ha ikke handles med på Oslo børs. De er notert både i Paris og New York, vet jeg, men altså ikke på Oslo. Noen som vet hvordan jeg bør gå frem?
__________________


Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 14-01-2013, 21:11
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Da er det gått en uke til med regnskap, og denne uken har vi brukt 3045 kroner. Ikke så ille som forrige uke, og det er en strømregning inne i der, men jeg har likevel blitt overrasket flere ganger over hvor høyt forbruket vårt egentlig er.

Kona og jeg har blitt enige om en foreløpig plan: vi skal leve så normalt vi bare kan denne måneden, så vi får en reell oversikt over vårt vanlige forbruk, og så skal vi sannsynligvis gjøre februar til en måned der vi bruker så lite som vi bare kan, for å se hva forskjellen mellom et absolutt minimum og vår vanlige forbruk utgjør. Det er ikke sikkert at det blir gjennomførbart i februar pga visse praktiske forutsetninger, men det er i alle fall noe som skal gjøres i løpet av våren.

I tillegg har jeg funnet ut at forskuddsskatten min blir på 82000 kroner. Jeg visste i og for seg at det kom (har sånn nogenlunde oversikt over hvilke oppdragsgivere som gidder å trekke skatt og hvilke som ikke gjør det) men akk, der går sparekontoen ned til 200 000 igjen. Så hvis jeg har et mål fremover er det å spare opp 10 000 eller så, for å være sikker på at sparekontoen ikke synker under 200 000 etter 15. mars.
__________________


Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 14-01-2013, 21:26
Mises's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Der ingen kunne tru
Posts: 2.881
Quote:
Originally Posted by Lynken View Post
vi skal leve så normalt vi bare kan denne måneden, så vi får en reell oversikt over vårt vanlige forbruk, og så skal vi sannsynligvis gjøre februar til en måned der vi bruker så lite som vi bare kan, for å se hva forskjellen mellom et absolutt minimum og vår vanlige forbruk utgjør.
Lurt! Men neste mnd har bare 28 dager
__________________
Gjeld er roten til økonomisk ruin.
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 14-01-2013, 21:30
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 575
Godt poeng! Skjønt det kan jo gjøre det lettere å gjennomføre, i alle fall.
__________________


Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 14-01-2013, 21:35
Mises's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Der ingen kunne tru
Posts: 2.881
Du får et magisk lavt tall neste mnd. Et vanskelig mål å strekke seg etter fremover. Det hadde vært mer behagelig om det var motsatt vei.
__________________
Gjeld er roten til økonomisk ruin.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nytt medlem, litt om meg. JackyChan Presentasjoner 12 31-05-2012 14:58
Nytt medlem Bært Presentasjoner 4 19-05-2012 13:49
Ulik økonomi mellom samboere, delt økonomi.. hannevanilje Penger og parforhold 14 22-09-2011 02:19
Fra støttemedlem til aktivt medlem Lin Utfordringer og målsetninger 25 26-05-2011 02:20
Huseiernes Landsforbund. Medlem? mariusfa Generell pengeprat 4 03-02-2011 20:22


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren