Pengevett

 

Student18s pengedagbok

Dette er en diskusjon om Student18s pengedagbok i Våre fantastiske memoarer-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Så bra at du har kommet godt til rette i Spania. Jeg husker selv fra studietiden at det var vanskelig ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Våre fantastiske memoarer

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #31 (permalink)  
Old 26-09-2015, 08:45
Junior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 17
Så bra at du har kommet godt til rette i Spania. Jeg husker selv fra studietiden at det var vanskelig å få pengene til å strekke til, så jeg ville fortsatt med å føre regnskap slik du har gjort! Det første jeg gjorde søndag kveld når jeg skulle tilbake på hybelen som 17åring var å stikke innom Statoil og kjøpe burger, litago og en grandis, men fant etterkvart ut at det ikke gikk i lengden. Da var det best å ta med mat hjemmefra og heller handle dagen etter

Spania:
Selv om det går mest i kontanter så er kanskje konvolutt-strategien verdt å prøve ut. Det går ut på at man tar ut penger 1 gang i uken og fyller opp hver konvolutt med beløpet du kan bruke de neste 7 dagene (der hver konvolutt representerer en budsjettpost). Feks mat, transport, underholdning. På denne måten vil man ha 100% kontroll til enhver tid og du slipper å føre regnskap så lenge du holder deg til planen.

Lykke til og håper du kan holde oss oppdatert
Reply With Quote
  #32 (permalink)  
Old 30-03-2016, 19:57
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 27
Går bare lengre og lengre mellom hver oppdatering, slik er det vel å være travel student!?
Siden sist, som var i september i fjor, har jeg funnet meg til rette i Spania og med studenttilværelsen. Jeg elsker studiet mitt, og trives ellers veldig godt med både spansk kultur og alle de nye menneskene jeg treffer her. Med tanke på studiet mitt har jeg nettopp begynt på siste trimester av det første året, og dermed også fullført 2/3 av fag og eksamener for år 1.

Økonomisk sett har også ting normalisert seg etter jul, siden høsten ble en periode med mye som skjedde; mye å være med på, mye festing og også diverse på det mer personlige plan som forstyrret pengevettet mitt i større eller mindre grad. Ser hvor viktig det er med gode, etablerte vaner i slike perioder, slik at økonomien bare kan gå sin gang når man har andre ting som skal prioriteres.
Hadde en stund ikke helt oversikt, det må jeg innrømme, men etter å ha satt meg ned og regnet på forbruket har jeg funnet ut hvor mye jeg kan bruke i uka resten av året om jeg skal klare meg bare med studielånet. Det skal gå veldig fint om ikke noe uforutsett oppstår, men selv da har jeg sparepenger i bakhånd som jeg ikke har brukt noe av foreløpig.

Studielånet mitt er forholdsvis stort, siden jeg også får støtte til skolepenger ved siden av «vanlig» studielån. Jeg må bare si at samme hvor «gunstig» studielån er i forhold til andre lån så hater jeg å se at jeg har gjeld. Det plager meg mer enn det sikkert burde, men det kan ha mye med kulturen blant ungdom i Spania å gjøre også; de fleste ved universitetet mitt lever utelukkende av midler de får av foreldrene sine, og foreldrene betaler også husleie om de har flyttet hjemmefra (et fåtall) og skolepenger. De får litt sjokk når jeg sier at mine foreldre ikke har betalt noe for meg siden jeg flyttet fra Norge. På den ene siden er jeg litt misunnelig, det må jo være ganske lett å få penger til alt uten å ha gjeld, bruke av egne midler eller jobbe selv ved siden av studier. På den andre siden synes jeg synd på dem siden mange er veldig lite selvstendige, og er helt avhengige av foreldrene sine for alt. Jeg setter utrolig stor pris på følelsen av å være helt selvstendig, noe de ikke har opplevd.

Til neste år skal jeg flytte fra her jeg bor nå og heller finne en leilighet med en jente i klassen min. Dette vil sannsynligvis redusere bokostnadene mine med over 1000 kroner i måneden, og kombinert med at livet generelt har normalisert seg her (det ble en del utskeielser før jul i fjor…), vurderer jeg å ta opp et redusert studielån til høsten, men det er noe jeg må regne på når tiden for å søke om lån for neste år kommer. Jeg tror jeg kan klare det fint, men samtidig ville det være litt dumt å bruke for mye av sparepenger, da de er tiltenkt en del fremtidige mål.

Det ble lite faktiske tall her, og det er helt bevisst. Jeg har ikke fullstendig oversikt, spesielt med tanke på at jeg forholder meg til ulike banker, ulike valutaer og ulike institusjoner for skolepenger og husleie. Jeg har heller ikke prioritert å få oversikten den siste tiden, da det har vært både eksamensperiode og ferie hjemme i Norge den siste måneden. Dette er jo såklart bare unnskyldninger fra min side, og nå som jeg har lite skolearbeid (nettopp begynt nytt trimester) burde jeg sette meg ned å se over det. Har vel blitt litt smittet av den mest passende beskrivelsen av det spanske samfunnet: mañana, mañana…

Edit: Jeg har visst mye bedre oversikt over utgifter enn antatt, har et ganske nøyaktig regnskap for forbruk siden september, hehe! Grunnen til at det føles som jeg ikke har oversikt tror jeg er at det er diverse som ikke er helt sikkert, feks. skolepenger, som det har vært noe rot med ila høsten og vinteren.

Last edited by Student18; 30-03-2016 at 20:12.
Reply With Quote
  #33 (permalink)  
Old 31-03-2016, 22:42
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 892
Kjekt med oppdatering! At du har oversikt over 2 valutaer, ulike utgifter i 2 land og x antall banker er imponerende.

Fullt eller ikke-fullt stipend, der kjenner du sikkert deg selv best. Jeg hadde god kontroll, tok opp fullt studielån og jobbet noe om sommeren og ved siden av. Jeg brukte hele studielånet, men sparte alt jeg fikk i lønn, det ble egenkapital. Om man ser det litt annerledes, egenkapitalen min lånte jeg av lånekassa :-)

Du kan jo ta fullt lån et år, og når du ser at du ikke trengte alt, betale tilbake med en gang. Det er lov det.
Reply With Quote
  #34 (permalink)  
Old 01-04-2016, 00:27
Profet ad libitum
 
Join Date: May 2013
Location: Innenfor rekkevidde av saltvann
Posts: 628
HVIS du har disiplinen, vil fullt lån bety at du har buffer og fremtidig egenkapital på konto - noe som er nyttig.

Samtidig (med forbehold om at jeg har misforstått reglene korrekt) har du anledning til å betale ekstra inn på lånet med det samme du er ferdig med studiet.

Minusmuligheter:

1. Sykdom eller skade som hindrer studier og samtidig ikke støttes mens man ennå har penger på konto. (Jeg vet ikke sikkert hva reglene er, så jeg nevner dette for å være fullstendig, ikke fordi jeg vet hva ordningene er.)

2. EU har (efter hva jeg har forstått) langt lavere sikringsbeløp pr kunde enn hva Norge har (altså i tilfelle bankhavari). Følgelig bør man være forsiktig med hvor meget man har i spansk bank...

Hva jeg anbefaler ?

Å tenke tingene gjennom FØR man bestemmer seg...
Reply With Quote
  #35 (permalink)  
Old 02-04-2016, 12:40
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 27
Myra: Jeg har gjort det samme i år som du har gjort, det er bare det at jeg ender opp med veldig høy studiegjeld etter 4 år, noe som er litt ukomfortabelt kjenner jeg. Men jeg kommer sikkert til å gjøre det samme neste år også, det er sikkert ikke være dumt i det lange løp.
Det er jo mye å tenke gjennom, og jeg har fremdeles litt tid til å gjøre det siden det ikke åpnes for søknader til Lånekassen før i mai om jeg husker rett.

Skal forresten også søke om stipend fra universitetet mitt. De har desverre en grense på hvor mye foreldrene mine kan tjene per år som ikke kan overstiges, siden foreldrene betaler for de fleste elevene her. Og selv om grensen har blitt oppjustert i år (har jeg hørt) er mine foreldres inntekt såvidt over. Lurer på om jeg skal ta en prat me det ansvarlige kontoret og forklare at mine foreldre ikke betaler for utdannelsen min, og at min ligning og inntekt derfor er den som bør ligge til grunn om det skal være rettferdig i forhold til andre studenter. Utrolig frustrerende egentlig, at jeg som 20-åring fremdeles blir vurdert etter mine foreldres inntekt. Stipendet kan ikke søkes om før i mai/juni, så jeg har fremdeles litt tid her også til å finne ut hvor jeg skal henvende meg (noe som til tider kan være fryktelig forvirrende både i Spania generelt og også på et stort universitet).
Reply With Quote
  #36 (permalink)  
Old 03-04-2016, 12:12
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 27
Da har jeg fått selvangivelsen for 2015. Får over 6000 tilbake på skatten, siden det har blitt trekt skatt fra lønnen min fordi arbeidsgiver ikke har registrert at jeg har frikort. Vel, dumt at jeg ikke har fått utbetalt de pengene med tanke på at renta er bedre på sparekonto enn hos staten. Menmen, jeg får dem da i alle fall..
Jeg har også skaffet meg frikort for i år, siden det sannsynligvis blir jobbing bare i feriene mine, dvs sommerferie og juleferie. Jeg jobbet litt i påska, men siden jeg var hjemme bare en uke ville jeg ikke bruke hele ferien på jobb -trengte også litt tid sammen med familie og venner. Sommerferien er heldigvis lengre, selv om min begynner sent i forhold til norsk skoleferie, så da har jeg litt flere dager å jobbe på.
Jeg har forresten søkt om å være med universitetet mitt på et hjelpeprosjekt i utlandet i sommer, og om jeg kommer med blir det nesten en måned uten jobbing hjemme, men tror det vil være verdt det med tanke på erfarigner og personlig utvikling. Det er selvsagt ubetalt arbeid, men man får noe økonomisk støtte fra universitetet. Så jeg får bare krysse fingrene og håpe at jeg er en av de heldige som får være med!
Reply With Quote
  #37 (permalink)  
Old 20-01-2017, 13:23
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 27
Oi, nesten et år siden sist! Slik går det når økonomi ikke har førsteplass på prioriteringslista... Mye har så klart skjedd siden sist, og jeg kan prøve å oppsummere kort både det siste året og hvordan ting er nå.

Forrige skoleår ble ikke helt som jeg hadde håpet økonomisk sett. Det endte med at jeg mistet litt kontrollen og ikke brydde meg om å få den igjen, det hadde jo ikke vært SÅ vanskelig om jeg bare satte meg ned og begynte. Jeg brukte hele studielånet ila året, og i sommer brukte jeg for første gang av sparepengene mine. Sparepenger ble brukt på en reise for å drive med frivillig arbeid i neseten en måned, og det var virkelig en opplevelse for livet - en jeg definitivt ikke ville vært foruten.
Det verste for meg når det gjaldt økonomien var følelsen av å ikke ha full kontroll, og det er en følelse jeg ikke har lyst til å ha igjen! Så når sommeren var over og jeg begynte på skolen igjen var jeg fast bestemt på at jeg skal begynne å skrive regnskap igjen, siden jeg tidligere har funnet ut at det er det som passer best for meg. Det første som ble gjort når jeg fikk lønn og feriepenger fra jobben i sommer var å sette inn igjen alt som ble tatt ut fra sparekontoen, pluss litt til bare for gleden av å se sparingen vokse litt. Når lån/stipend kom på konto gikk det rett på studiekontoen, som jeg da bruker av gjennom året. Psykologisk så er det kun de pengene jeg har disponible, resten glemmer jeg ofte at finnes.

En annen ting som ble gjort da skoleåret begynte var å betale skolepenger for hele året i en gang, siden pengene var på konto og det ikke var noen grunn til å dra dette ut over et helt år. Dette hjelper også mye på oversikten og kontrollen med økonomien, siden skolepenger da ble en engangsavgift i stedet for en månedlig utgift. Da vet jeg jo også at de er betalt, og at de pengene jeg har igjen av lånet kan jeg disponere fritt.
Jeg har også flyttet inn i en ny leilighet som jeg deler med en annen student, og husleien ble da mye mindre enn i fjor.

Som sagt har jeg begynt med regnskap igjen, og har også så klart et budsjett. Imidlertid er jeg ikke flink til å følge budsjettet, det blir mye flytting av penger fra en post til en annen. For meg er det rett og slett enklere å skrive ned hva pengene ble brukt på etter de er brukt. Jeg har såpass god kontroll at jeg ikke bruker mer enn jeg har til rådighet uansett, så det funker jo.

Beløpene i regnskapet mitt er i kroner, så det er noe unøyaktig med take på at mange av beløpene ut er i euro opprinnelig. For enkelhets skyld ganger jeg beløper i euro med 10. Jeg må bare huske på at regnskapet og kontoutskriften vil ha avvik pga avrunding, så gpr det jo bra.
Jeg har ingen faste inntekter siden utenlandsstudenter får utbetaling av Lånekassen bare 2 ganger i året. Det er jo derfor enda viktigere å ha kontroll selv, for det kan fort gå galt om ikke (noe flere studenter i utlandet opplever). Jeg jobber litt npr jeg er hjemme, men de pengene går helst på sparekontoen eller sparing til reising, ikke til daglig forbruk.

Så her er altså budsjettet mitt for en gjennomsnittlig måned:
Har ca 9000 kroner per måned til alle utgifter.

Husleie/strøm/internett/vann: 4200
Dagligvarer: 2000
Transport: 1200 (inkl. hjemreiser)
Underholdning/spise ute: 250
Mobil: 50
Klær: 200
Gaver: 50
Annet: 200

SUM: 8150

Jeg sparer altså litt hver måned, noen måneder mer enn andre. Hva sparinger skal gå til er usikkert, det blir kanskje reise i sommer, eller så blir det sparing til jeg skal på utveksling (ja, utveklsing fra utlandet altså ). Eller kanskje mer langsiktig sparing. Det kommer veldig an på sparesummen til slutt.

Jeg jobber med å sette meg et økonomisk mål for våren 2017, selv om det virker litt rart for meg å sette mål nå siden året mitt er halvgått. Slik går det når man følger studiekalenderen i stedet for den vanlige kalenderen...

Jeg vet ikke når neste oppdatering kommer, men forhåpentligvis ikke like lenge til som sist, hehe.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pengedagbok vilbli-gjeldsfri Våre fantastiske memoarer 5 23-01-2015 09:09


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:35.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren