Pengevett

 

En idiots åpenbaring

Dette er en diskusjon om En idiots åpenbaring i Våre fantastiske memoarer-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Takk for linken Myra, skal lese nøye gjennom. Skal prøve så godt jeg kan å tenke "baby-steps", noen skudd for ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Våre fantastiske memoarer

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 23-12-2016, 00:40
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Takk for linken Myra, skal lese nøye gjennom.

Skal prøve så godt jeg kan å tenke "baby-steps", noen skudd for baugen vil det jo bli, og da er det viktig at jeg ikke faller tilbake på gamle vaner sånn uten videre.

Har også ryddet i boden og lagt ut ting til salgs for totalt et par tusenlapper i dag. Finner sikkert mer etterhvert, som jeg ikke har bruk for!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 23-12-2016, 12:35
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 363
Quote:
Originally Posted by potetgull View Post
Hva gjør dere når det oppstår uforutsette kostnader? Eller dere rett og slett overforbruker på en post? Henter penger fra buffer?
Jeg har ikke vært flink til å la penger stå ubrukt på konto - så det er en ting YNAB'en revolusjonerte for meg. Etter noen uker/mnd hadde jeg de fleste sparekategoriene i YNAB klare - ca 30+ tror jeg. Bla noen for "moro", "klær", "datautstyr" og "ferie". Disse var lett å sette av penger til siden det er lystbetont.

Når jeg overforbruker har jeg regelen om at jeg tar fra disse først. Fordi de kategoriene er "wants" og ikke "needs". Pluss at det svir mest. Det hjalp meg å være streng med meg selv.

Har også en buffer - men den er reservert virkelige uforutsette hendelser. Så prøver å ikke bruke den til slikt. Men noen ganger i starten måtte jeg. Men lenge siden nå. Sist bufferen ble brukt var da en vannlekasje på kjøkkene krevde strakstiltak.

Og så er det den uventetde bonusen at etter et år på YNAB så hadde jeg masse - masse - penger på lønnskontoen. Fordi alle kategoriene i YNAB vokste for hver måned. Og nå klarer jeg å la den lille formuen stå i fred og heller se på YNAB for å finne ut hva jeg kan bruke på fristelsene som dukker opp.
__________________
Voksen dame uten økonomisk utdannelse.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 23-12-2016, 22:36
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Har lagd ny bruker på YNAB nå og driver å lager budsjett. Det jeg lurer litt på er hvordan dere gjør det med bokføringen av feks sparing til buffer og fond. Jeg budsjetterer med 1500kr inn på buffer, men skal jeg legge det inn på en transaction også? Eller bare la den stå tom, for da vil jo kategorien "sparekonto" øke etterhvert. Blir det riktig?

Jeg får også lønn den 20. hver måned. Bør jeg budsjettere det jeg får 20. januar i januar måned eller februar?

Last edited by potetgull; 23-12-2016 at 23:06.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 24-12-2016, 00:57
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Oppdatering angående YNAB:

Har sett gjennom videoene og føler at nå skjønner jeg det sånn som det virkelig bør gjøres. Blir spennende å sette opp budsjettet fremover
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 05-01-2017, 06:56
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Hei og godt nyttår! Godt å være ferdig med jul, nyttår og alt det som hører med der.

Jeg har nå fått inn lån fra lånekassen og fordelt det utover postene i YNAB. Føler dette går veldig bra. Har vel skjønt at man kan ikke kvitte seg med gjelden over natten, så da er det dumt å budsjettere med mer nedbetaling enn man faktisk har mulighet til. Har prøvd å ta høyde for ting i budsjettet, innenfor rimelighetens grenser.

I hovedsak blir det satt av penger på bilkonto (årsavgift, forsikring, vedlikehold, drivstoff, matkonto (3000kr til felles mat, evt ekstra mat får jeg ta fra "moropengene"), feriekonto (vi skal på en ferietur med venner nå i februar, bestilt for lenge siden. Hadde jeg vært alene om det ville den blitt avbestilt.), boligkonto (kommunale avgifter, søppel, generelt vedlikehold). Har utover dette satt av litt på poster som alkohol, take-away og moro. Her er målet å totalt klare seg på 1000kr.

Avhengig av lønnen min så blir det betalt ned 22000-28000kr i gjeld denne måneden, i tillegg til nedbetalting av hus og bil!
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 17-01-2017, 02:08
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Det ble betalt inn 15000kr tidligere i måneden.

Har betalt inn 2000kr ekstra etter å ha solgt unna litt greier i boden denne uken.

Får lønn til helga, så da blir det innbetalt ca 10.000kr til. Prøver å sette av noen tusen til bufferen, så har bestemt meg for å utsette BSU til eventuelt litt seinere på året, hvis ting går bra. Det er kjipt å gå glipp av renta, men føler gjelda er viktigst. Har rundt 4500kr i ekstrautgifter denne måneden pga forsikringer, nrk-lisens og en annen tullete regning fra mitt "gamle" liv. I tillegg setter jeg av nesten 10.000kr til buffer/bilkonto/feriekonto/matkonto og boligkonto. Nå skal INGENTING komme overraskende på slik at jeg går inn i den gamle vanen med å betale ned for så å låne tilbake fordi jeg blir blakk før neste lønn kommer.

Har god støtte hjemme nå og noen som tørr å si fra når det gjelder penger, det føles godt og hjelper veldig på.
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 17-01-2017, 12:22
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
En liten gladnyhet. Etter å ha tatt kontakt ang forbrukslånet fikk jeg renta ned en prosent, til 12% effektive. Fortsatt sabla høyt, men alle monner drar. Skal jeg få de resterende 100.000kr inn her til den renta? Refinansiering er skummelt så føler egentlig ikke for det, selv om det økonomisk har litt å si...
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 18-01-2017, 19:59
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Lurer på om noen har erfaring med å spørre rådgivere i banken sin om hjelp i forhold til forbruksgjeld? Jeg vurderer å kontakte banken min og bare legge alle kortene på bordet. Har jo kausjonist på boliglånet og muligheten for å evt øke belåningsgraden der, men tviler jo veldig på at de er interessert i å hjelpe. Har pdd belåningsgrad på 88% prosent ca... Om jeg bør nevne spillegjeld er vel neppe så lurt, men en god del av pengene er jo brukt på feks oppussing av kjøkken. Har i utgangspunktet forstått det slik at bankene ikke kan bruke kausjonist med tanke på refinansiering, men vet ikke om dette er banket i stein.
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 20-01-2017, 00:01
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 18
Da er lønna kommet på konto og pengene fordelt. Føler jeg har stålkontroll med YNAB, så nå må jeg bare følge opp og faktisk holde budsjettspostene.

Litt tall for januar:
Nedbetalt på drittgjeld - kr 25000
Nedbetalt boliglån - kr 10500
Nedbetalt billån - kr 3900

Jeg har fordelt pengene så fornuftig som jeg har klart, og satt av til alt jeg kommer på av fremtidige utgifter.

Etter at alt er budsjettert ser det slik ut frem til neste måned:

Brukskonto - ca kr 4500
Bufferkonto - kr 4500
Penjonssparing/krisebuffer - kr 5000
Feriekonto - kr 5000
Bilkonto - kr 1400
Boligkonto - kr 3500
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 20-01-2017, 03:38
Senior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 140
Så bra du tar tak i det her . Dette ligner mye på min situasjon for noen år siden . Nesten like mye tulle gjeld som deg hadde jeg . Og enslig og mindre inntekt enn deg . Så du klarer å få til det her vettu .

Jeg ser du er i forkant med ting . Konto for bil og konto for komunale avgifter . Det er så bra med alt du slipper å klø deg i hodet med når det gjelder regninger.

Jeg syntes buffer både til bil og annet er det viktigste . Viktig å få gjeld ned, ja . Men har man ikke buffer så er man fort vekk ute å kjøre igjen om ting går i stykker og må repareres .

Men om du selger bil din og du sitter igjen med nesten ikke noe til å kjøpe en annen for da blir jo det ett problem også.

Jeg snudde faktisk helt rundt jeg den tiden med betaling av gjeld min . Det ble ukes handling og mat planer . Og bruke minst mulig penger ble en slags sport for meg. Jeg hadde budsjett pr uke på mat og bensin . Ble det noe igjen så sattjeg det på buffer konto. Og slik overlevde jeg det her. Klær og annet skar jeg ned til det minimale. Man har mye bra i skap og skuffer ,

Og nå er jeg ferdig med duste gjeld . Men jeg lever sparsomt nå også. Jeg syntes ikke penger er alt her i livet , langt i fra . Men når alt rakner da er det plutselig blitt alt, og en bra buffer gir trygghet .
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren