Pengevett

 

Zelige Verden...

Dette er en diskusjon om Zelige Verden... i Våre fantastiske memoarer-forumet, en del av Generelle fora-kategorien; Jeg har egentlig vært klar for å skrive memoarer lenge, men følte til en viss grad jeg fikk dekket behovet ...


Go Back   Pengevett > Generelle fora > Våre fantastiske memoarer

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06-04-2010, 12:53
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2.182
Send a message via MSN to Zelig
Zelige Verden...

Jeg har egentlig vært klar for å skrive memoarer lenge, men følte til en viss grad jeg fikk dekket behovet i 90 000 tråden.

Jeg er ingen veltrent artikkelskriver, jeg trives best med små noveller og anekdoter som det heter. Målet med mine memoarer må være å få snakke økonomi, familie, muligheter til å få inn mer, og selvfølgelig ORDEN på pengene. Min evig store last er denne ordenen...eller mangelen på den...

Definisjonen av ordet Zelig var i grunn ganske interessant.

1. a person, typically an ordinary, unimportant person, who seems to turn up with surprising or unaccountable frequency in a variety of settings.
2. any highly adaptable, opportunistic person.

2ern kan bli en fin greie å strekke seg mot .

Jeg håper det blir mening i disse memoarene, at det ikke blir en plass der jeg øser ut av meg selv uten faktisk å GI noe i form av tips, råd, erfaringer osv som kan være til hjelp eller inspirere. Da legger jeg heller ned hele greia .

Jeg ser frem til å skrive her. Jeg har egentlig masse å si....
__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masseReply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06-04-2010, 13:21
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.852
Dette blir bra!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 06-04-2010, 15:11
formuebygging's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 543
Du er Trekkie, på lik linje som meg selv!

Gleder meg til å se hva du kan komme med
__________________
FORMUEBYGGING - Økonomi og livet
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 07-04-2010, 10:38
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2.182
Send a message via MSN to Zelig
Trekkieprat

Er du også Trekkie Formuebygging? Så morsomt! Jeg har vært skaptrekkie i mange år fordi det blir "sett ned på", man er liksom kjempesær hvis man liker det. Selv her hjemme himles det med øynene og "herregud for idioti man skal interessere seg for!"

Jeg må få dele en link med deg! Sannsynligvis har du alt men la meg få lov likevel .

Alle 79 Star Trek TOS

Og det er TOS jeg er mest glad i. Her går jeg innom og ser en episode når jeg har tid, når jeg er lei, når jeg trenger en pause fra alt hjemme. Det er i grunn godt å ha noe i ryggen i sånne situasjoner!

I tillegg, jeg har aldri fått sett noen av filmene. Men for noen dager siden fikk jeg besøk av et familiemedlem som ga meg noen forsinkede bursdagspenger (gjentar seg hvert år, så jeg forventer aldri noe fra den kanten, blir bare glad når noe faktisk dukker opp! ) Så jeg kastet meg rundt og fikk tak i denne, og har ennå noen hundrelapper igjen .
Jeg gleder meg stort til pakken kommer i posten.
Åh jeg skal være så økonomisk på alle bauger og kanter... men dette kjøpet angrer jeg ikke et sekund på.

Vel, jeg avslutter dette innlegget med bildet jeg har valgt som avatar...
Fantastisk å få mine interesser samlet! :

__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masseReply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 07-04-2010, 11:58
formuebygging's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 543
Ingen skam i Star Trek! Jeg startet med orginalserien når jeg var yngre, etterhvert ble alt som har Star Trek i navnet konsumert.

Fruen har blitt tvunget å se på dette under årenes løp og hun liker det godt nå. Hun spurte meg i helgen faktisk om vi ikke kunne se på en Star Trek film.

Folk får synes hva de vil om serien, hovedsaken er at jeg liker den. Så kan alle dere andre se på paradise hotel eller hva det nå måtte være.
__________________
FORMUEBYGGING - Økonomi og livet
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 07-04-2010, 11:58
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2.182
Send a message via MSN to Zelig
Tema: Kjøkken og bandana.. :)

Det første jeg vil ta for meg i denne dagboken min er kjøkkenet. Jeg skal ærlig innrømme det har samlet seg mye ting og tang opp gjennom årene. Jeg er egentlig temmelig minimalistisk av natur, og det har nok mer med motløsheten jeg føler med for mange ting rundt meg, enn noe annet. Selvfølgelig er det stilfullt med ryddige blanke flater...men så er det også hjemmekoselig med pynteting og små duker og pyntehåndklær..og stilfulle gardiner og og og!
Hvis jeg bare mestret å holde orden på det, supert! Men det gjør jeg ikke. Ingen lett erkjennelse å komme med men sånn er det.

Hele huset trenger i grunn å minimaliseres.
Men ett sted må man jo begynne, og da er kjøkkenet nok den største utfordringen.
Så, vi rydder ut av alle skuffer og skap, legger vekk/kaster/selger alt som ikke er i bruk, og kjøper inn det som eventuelt mangler.

-Ny boksåpner. Fått inn fin teknikk med kniv...kanskje det kan vente litt...
-Nye glass (vi har ETT glass!)

Ikea har seks glass for tolv kroner. Passer meg ypperlig!

-Teskjeer (mine barn er notoriske youghurtogteskje søppelkastere), jeg vurderer engangsbestikk!!!

Her får jeg 1000 teskjeer for 58,-...

I tillegg har vi benker med oppbevaringsplass som sitteplasser. Gudene må vite hva vi tenkte på da vi anskaffet dem???
KAOS!! Fylt til randen med rot, knapt mulig å sette seg av angst for hva som kan bli ødelagt. Det frister stort å demontere bunnplaten. Her skal det sittes. Ikke noe mer.

Jeg oppdaterer her og holder meg selv i ørene samtidig.

Siste linken jeg vil dele i dag har med duker å gjøre. Jeg har
en bok med ganske fine resirkuleringstips, og kreative løsninger på billige ting, som feks taklampe av sugerør!

Amazon Amazon

Ett av disse tipsene var bandanaer, du vet disse firkanta dukene mannfolk liker å dekorere hodene sine med.... . Du ser dem garantert på menn på Harleyer...
Jeg likte ideen, du får fine små duker til spisebordet, feks. En bandana pynter fint opp på bordet i campingvogna vår


Det er også ganske enkelt å sy sammen flere til en større lappeduk, og til og med
lette sommergardiner til soverommene i fine farger.

Her er flere ideer.
Mulig jeg bruker noen av dem nå som jeg skal bli tante..igjen.. . Litt off topic siden jeg prøver å holde meg til temaet "kjøkken".

Bandanaer er dyre i Norge.
På superkul.no feks får du dem for 59,-. Kriminelt!!!

Så jeg går hit.
Her får du dem til under 4 til 18 kroner, forsendelsen koster halvparten sånn ca, slik at det blir rundt 6 kr for de billigste, til tja, 27 for de dyreste?

Jeg har jo vurdert bandanaimport da..hehe, det kunne blitt fin butikk det.
__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masseReply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 09-04-2010, 09:27
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2.182
Send a message via MSN to Zelig
Erfaringer

Mitt første virkelige møte med penger var til syvårsdagen min. Min bestemor ga meg en tikroneseddel i gave.
I fare for å høres eldgammel ut : i de dager var ti kroner i papir. Jeg var umåtelig stolt over den lappen, og husker jeg bar den med meg overalt. Jeg hadde ikke noe spesifikt ønske om å kjøpe noe, det var bare godt å ha dem liggende i lomma mi.
En dag ville min lillesøster se på den, og jeg lot henne få lov. Men hun ville holde den selv, og jeg holdt tilbake. Ritsj!
Min kjære pengeseddel gikk i to. Jeg var sønderknust. Faren min prøvde å ordne det ved å gi meg en ny mot den gamle. Han forstod ikke at det var den seddelen, den som bestemor hadde båret i sin pengepung, hadde holdt i sin hånd, mens hun tenkte på meg, jeg ville ha. Han ble litt sint på meg, men kom på at vi kunne tape seddelen. Det hjalp litt, men ble aldri det samme igjen. Den var ødelagt. Senere leverte vi den til banken, og jeg fikk min første sparekonto.

Penger var ikke et tema hjemme hos meg. Med en far som betraktet det tabu for barn, og med en mor som senere skulle vise seg å være ganske her og nå, vi tar sorgene i morgen, pengemessig, kan jeg ikke si det ble noen enkel lærdom. Hva lærte jeg egentlig om penger av dem?

Vel....får du ikke innsikt i økonomien, aldersmessig relevant, så har du ingenting å holde deg til når du skal prøve deg på egenhånd. Og får du forståelsen av at det ikke betyr så mye, regningene tar vi en annen dag, nå kjøper vi det vi har lyst på!, da står du virkelig blottet for begreper om hva økonomi er. Hvordan du styrer din privatøkonomi, og hvilke handlinger som fører til hvilken konsekvens.

Elleve år gammel stjal jeg for første gang. Jeg gikk i min mors lommebok en morgen hun sov (hun jobbet natt) og tok en seddel. Jeg hadde mye moro med den, spanderte godteri på vennene mine, og spiste mengder selv. Ikke lenge etter skjedde det igjen. Og igjen. Så fort jeg var tom var jeg tilbake igjen. Til den dagen jeg gjorde noe som gjorde at jeg ble oppdaget. Jeg kjøpte en barbiedukke til 64,50 kroner og ba en venninne passe den for meg. Jeg sa jeg ikke hadde lov til å ha sånne dukker hjemme hos meg. Hun fortalte det til sin mor, som ikke forstod, og ringte min mor. Hun visste allerede da jeg var på døren hjemme. Jeg kjente angsten krype under huden mens hun rolig ga meg middag. Like rolig fortalte hun hva som hadde skjedd, og at jeg i morgen den dag skulle levere den dukken og få pengene tilbake. Jeg gråt og ba om nåde, men hun var skremmende urokkelig. Dagen etter fikk jeg gå fra skolen for å levere dukken tilbake, og min venninne og jeg fikk levert den og fikk pengene tilbake. Det var med sorg, men også lettelse jeg ga pengene til moren min.
I dag fortoner denne hendelsen for meg som den vondeste, men også den nyttigste jeg som barn har lært om penger. Kombinasjonen samvittighet og penger har siden da vært veldig sterk i meg.
(Som voksen og selv mor, har jeg opplevd ett av mine barn stjele fra meg. Mye har hendt med disse barna mine, vi har vært fortvilet, rådville, hjelpeløse som foreldre. Alle foreldre er det til tider. Men denne gangen var jeg trygg på situasjonen selv. Jeg tok hendelsen med den største ro, selv om det ble store konsekvenser for barnet mitt. Jeg visste hva jeg skulle gjøre, selv om faren var sint. Jeg og barnet mitt fikk til og med snakket om penger, om verdien av dem, om lån, og om sparing. Jeg satte opp et skjema til barnet, der det hver uke skulle betales av ukepengene. Hvor mye som skulle betales, og renter på to kroner, "akkurat som i banken". Det ble en veldig sår, men også veldig spennende erfaring. Det tøffeste var nok å takle at "de andre har mer enn meg" når ukens innbetaling var gjort. Samtidig var det spennende å se hvordan beløpet sank, og første "lønningsdag" uten mer gjeld å betale var himmelsk! Både for meg og for barnet, vi klarte det!)

Jeg tror min mor etter denne episoden skjønte at jeg gjerne trengte et lite puff til å finne ut hvordan jeg skulle få litt penger på lovlig vis. Så hun tok kontakt med en venninne som solgte en slags blader, de var kristne, kanskje det var kirkeblader eller noe sånt. Jeg fikk bli selger for dem og skulle gå fra dør til dør med disse bladene og selge. Det var ikke noe fast beløp på disse bladene, vi hadde en låst pengebørse med, og da kunne de som ville donere det de ville i den. Noen ganger fikk jeg litt penger til meg selv ved siden av, men jeg klarte aldri ta imot. Når døren var lukket puttet jeg også dem på børsen, sånn føltes samvittigheten renere. Etter endt oppdrag var det tilbake til min mors venninne med penger og resten av bladene. Av det som kom inn fikk jeg 25%, og på gode dager kunne det bli en bra sum penger. Disse hadde jeg fest for, jeg brukte dem opp på snacks og leker så fort jeg fikk dem.

Da jeg ble konfirmert, fikk jeg ikke mindre enn 16 hundrelapper i gave, og to sjekker. Min far lot meg ha pengene.
I ettertid ser jeg at det kanskje var for å lære meg noe om penger. Men hva lærte jeg egentlig?
De brant. Det flammet for øynene mine, alt som stod i hodet på meg var å få bruke dem. Og jeg brukte dem på tøys og fjas til det var tomt. Far oppdaget hva jeg hadde gjort og var ikke nådig! Men hva hjelper en skjennepreken og husarrest? Du har fortsatt ikke lært så mye annet enn at penger gir makt, penger gir glede. Og frihet....til en viss grad. For du sitter faktisk igjen med ingenting når det er tomt.

Jeg måtte bli voksen før jeg skjønte nytten av sparing. Veldig voksen i grunn. Jeg har alltid levd veldig her og nå, la morgendagen tenke på seg selv, og det har andre årsaker enn penger, selv om også mitt pengeforbruk ble påvirket av dette. Den dag i dag kan jeg med jevne mellomrom falle i samme gropa igjen, med den gode gamle unnskyldningen "hva hjelper de oppsparte pengene deg hvis du er død i morgen?" Etter Dave Ramsey, dog, har det kommet en liten ekstrasetning: "kanskje ikke deg, men barna dine!"

Med de erfaringene jeg har, og den tiden det tok meg å skjønne at det er viktig å ha kontroll på egen økonomi, har jeg vært tidlig ute med barna mine. Det er viktig for meg at de har et ryddig forhold til penger helst før de flytter ut.
-Med småjobber i huset "tjener" de ukepengene sine.
-Gjeld (nå har vi bare hatt ett tilfelle så langt) tilbakebetales med renter.
- De oppmuntres til å spare det de vil hver uke, og hver søndag summeres sparebeløpet på kjøkkentavlen.
-Ting de ønsker seg sparer de til selv, er det noe veldig dyrt blir vi enige om et bestemt beløp, og så dekker vi resten.
- De får vite hva vi har å handle mat for i uka på forespørsel, eller i en situasjon der de vil ha noe dyrt til middag og det trengs forklaring på hvorfor vi ikke kan ha det idag/denne uka.
- Vi snakker åpent om hva vi sparer i buffer til, og hvorfor det er godt å ha reservepenger.

Sånn sett er mine barndoms erfaringer nyttige. Jeg har i det minste lært mye om hvordan det IKKE skal gjøres...
__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masseReply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 09-04-2010, 12:21
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 389
Tusen takk for at du deler, Zelig. Jeg leser det du skriver med stor interesse. Tenk så viktig det er at vi faktisk er oss ansvaret bevisst og lærer barna våre om pengenes verdi og hvordan behandle dem.

Du har gjort, og gjør, en svært god jobb.
__________________


Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 09-04-2010, 13:42
Dragen's Avatar
VeloppDragen
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4.169
Interessant, Zelig.

Selv om foreldrene dine ikke nødvendigvis gjorde alt riktig, så lærte du det jo likevel. Enkelte ting må man erfare selv - det er jo ikke sikkert du hadde hørt på dem om de sa de riktige tingene til deg.

Jeg syns du håndterte det veldig bra da barnet ditt stjal.

Fortsett å skrive, fortsett å skrive.
__________________
Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 09-04-2010, 14:14
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 203
Tiden flyr fra meg for tiden, har "hundrevis" av poster jeg ikke har lest her.. Måtte bare lese din post zelig, du er så flink til å dele med oss andre Kjempeflott at du har begynt med dine memorarer
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tullemors lille verden. Tullemor Våre fantastiske memoarer 42 22-04-2010 19:08


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 16:31.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren